1,3 mio. kr. til forskning i nyresygdom

Ph.d.-studerende ved Nyremedicinsk Afdeling, Bahram Hashemi har modtaget 1,3 mio. kr. fra Augustinus Fonden til et forskningsprojekt, der skal belyse sammenhængen mellem indholdet af n-3 fedtsyrer i fedtvæv og risikoen for senere at udvikle nyresygdom.

Det anslås, at 10-15 % af den voksne befolkning i Danmark har kronisk nyresygdom, og ca. 700 personer i Danmark får hvert år behov for dialyse eller nyretransplantation på grund af kronisk nyresvigt. 

- Personer med kronisk nyresygdom har en betydelig øget dødelighed og sygelighed, især på grund af ledsagende sygdomme i hjerte og kredsløb. Derfor er der stor interesse for at undersøge og finde nye muligheder for at forebygge udviklingen af nyresygdomme, fortæller læge og ph.d.-studerende ved Nyremedicinsk Afdeling, Bahram Hashemi.

Noget tyder på, at kostens indhold af fedt kan være en risikofaktor for udvikling af kronisk nyresygdom, dog uden at det endeligt er bevist i hvilket omfang, ændringer i kosten vil påvirke opståen af nyresygdom. 

 - Vi ved, at forskellige faktorer som alder, højt blodtryk, sukkersyge, fedme, rygning og hjertekarsygdom har betydning for udvikling af nyresygdom. Derudover indikerer nye studier, at indtag af n-3 flerumættede fedtsyrer (n-3 PUFA) fra fisk kan have en gavnlig effekt på forebyggelse og udvikling af kronisk nyresygdom, fortæller Bahram Hashemi.

Effekten af langsigtet n-3 PUFA-indtag måles i fedtvæv

Ifølge Bahram Hashemi har alle de eksisterende studier imidlertid kun undersøgt relationen mellem nyresygdomme med enten kostens indhold af n-3 PUFA eller koncentration af n-3 PUFA i blodet, og det er ikke den optimale måde at vurdere langsigtet indtag af n-3 PUFA.

- I vores studie undersøger vi sammenhængen mellem indholdet af n-3 PUFA primært i fedtvæv, og risikoen for senere at udvikle nyresygdom. Fedtvævet afspejler indtaget af n-3 PUFA over 1-2 år, og er derfor en mere specifik og objektiv indikator end at måle koncentrationen i kosten eller blodet, forklarer Bahram Hashemi.

Forskningsprojektet er baseret på databasen fra det store danske studie ”Kost, kræft og helbred” (KKH), der inkluderede 57.053 deltagere. 

- Patienterne bliver under vores projekt fulgt fra tiden, da de indgik i KKH-studiet, til første registrering af en nyresygdom. Vi analyserer en fedtvævsprøve fra disse personer for fedtsyresammensætning, specifikt n-3 PUFA, og sammenholder med en kontrolgruppe, siger Bahram Hashemi.

Han håber, at studiet kan bidrage til forståelse for n-3 PUFA’s betydning for udvikling af kronisk nyresygdom. Hvis studiet viser en sammenhæng, vil den nye viden kunne indgå i eventuelle kostanbefalinger.

Projektet forventes afsluttet i december 2021 og udføres i et samarbejde mellem Nyremedicinsk Afdeling og Kardiologisk Afdeling.

 

Opdateret