Målsætning og primære forskningsområder

Klinisk Biokemisk Afdeling har som målsætning at skabe et attraktivt miljø for forskning på afdelingen, og i videst mulig udstrækning, at samarbejde omkring forskning med andre afdelinger, og forskningsmiljøer lokalt, nationalt og internationalt. 

Klinisk Biokemisk Afdeling er en forskningsaktiv afdeling, hvor alle akademikere er involveret i forskning. Forskning er en ret og en pligt.

Grundlæggende skal forskningen i Klinisk Biokemisk Afdeling bidrage til at forbedre diagnostik og prognostik herunder opnå ny biokemisk og patobiokemisk viden, samt forbedre rutinefunktionen, så klinisk biokemiske undersøgelser bedst muligt understøtter de kliniske specialer og patientbehandlingen.

Klinisk Biokemi dækker alle medicinske specialiteter, og derfor er forskningsaktiviteten delt op i en række områder inden for kardiovaskulære forhold, endokrinologi, neurologi, cancer, metodologiske studier og udvikling af nye biomarkører. Forskning inden for Klinisk Biokemi foregår således også i vid udstrækning i samarbejde med forskere fra andre afdelinger og fag, både nationalt og internationalt.  Emnerne centrerer sig aktuelt særligt omkring: 

  1. Trombose, koagulationsforstyrrelser og mekanismer 
  2. Thyroidea sygdom, biokemi og graviditet
  3. Det metaboliske syndrom. Fedme, diabetes 2, atherosklerose og CD36. 
  4. Neurologisk sygdom og skade. Markører og mekanismer 
  5. Klinisk biokemiske metodestudier, herunder udvikling af værktøjer for datamining på laboratoriedata til vurdering af f.eks. analysekvalitet og referenceintervaller. 
  6. Etablering og nyudvikling af biokemiske markører, bl.a. for leverpåvirkning og cancer. Især er der fokus på anvendelse af extracellulære vesikler, proteomics, metabolomics og nye avancerede proteinmetoder.

Afdelingen publicerer 25-35 originale peer-review’ed artikler årligt. Nye akademiske medarbejdere involveres i afdelingens forskning og vil ofte blive hjulpet i gang med et ph.d.-forløb. 
Ud over afdelingens egen forskning bidrager afdelingen til mange projekter på AAUH.

 

Opdateret