IVIO
Baggrund: Under et hjertestop er blodkredsløbet utilstrækkeligt, og det primære formål med behandlingen under hjertestop er derfor at genvinde tilstrækkeligt blodkredsløb. Standardbehandlingen består bl.a. af hjertemassage og, om muligt, elektrisk stød, og der gives forskellige typer af medicin efter klare retningslinjer. For at kunne give denne medicin, er det nødvendigt at etablere adgang til blodkredsløbet.
Formål: Formålet med IVIO-studiet projekt er at undersøge, hvorvidt typen af adgang til blodkredsløbet, anlagt under hjertestop uden for hospital, har indflydelse på andelen af patienter, der genvinder tilstrækkeligt blodkredsløb. Hos voksne anvendes to metoder: enten 1) et tyndt plastikkateter anlagt direkte i en vene (”venekateter”) eller 2) et metalkateter anlagt i knoglemarven, hvor der er direkte kommunikation med blodkredsløbet (”knogleskrue”). Halvdelen af de inkluderede patienter vil modtage forsøg på etablering af adgang til blodkredsløbet via et venekateter, imens den anden halvdel vil modtage forsøg via en knogleskrue. Af de patienter, hvor knogleskrue forsøges, vil halvdelen modtage forsøg på anlæggelse i en overarmsknogle imens den anden halvdel vil modtage forsøg på anlæggelse i en skinnebensknogle. Patientfordelingen imellem disse metoder er tilfældig.
Efter udskrivelse fra hospitalet tages telefonisk kontakt til patienten eller en af de pårørende for at stille en række korte spørgsmål om, hvordan patienten har det fysisk og psykisk. Dette gør vi fire gange ved hhv. 30 dage, 90 dage, 180 dage og 1 år efter hjertestoppet. I alt skal 1470 patienter med hjertestop uden for hospital inkluderes i forskningsprojektet.
Sponsor:
- The Novo Nordisk Foundation
-
The Tryg Foundation
-
Aarhus University
-
The Independent Research Fund Denmark
-
Snedkermester Sophus Jacobsen og hustru Astrid Jacobsens Fond through The Danish Heart Foundation
Studievarighed: start, 01. marts 2022- slut, 06. maj 2024
Primær-site investigator: Thomas Lass Klitgaard
Ekstern link: IVIO
Opdateret