ForskningsKUBE
For nogle år siden indgik Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital et tæt samarbejde med regionens øvrige hospitaler, Aalborg Kommune og sygeplejerskeuddannelsen i Nordjylland om at implementere den internationale begrebsramme ”Fundamentals of Care” i sygeplejen.
Den er en slags rettesnor, der bidrager til et fællesprog for sygepleje, uanset om konteksten er klinisk praksis, uddannelse, ledelse eller forskning. Fundamentals of Care sætter fokus på sygeplejefaglige kerneværdier og særligt den grundlæggende sygepleje, og giver samtidig en ramme for sygeplejens kompleksitet.
I et moderne sundhedsvæsen med korte indlæggelsestider og mange ambulante behandlinger, har sygeplejersken ofte kun begrænset tid til at afdække patientens forventninger, ønsker og behov, opbygge en relation, etablere et trygheds- og tillidsforhold samt formidle information og vejledning til patienten. Det øger risikoen for mangelfuld sygepleje, utilsigtede hændelser, forlængede hospitalsophold, men er også forbundet med en betydelig økonomisk byrde for sundhedssystemet.
Forskningsleder og professor Mette Grønkjær ved Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje er ansvarlig for denne ForskningsKUBE, der dels skal identificere situationer, hvor kliniske sygeplejersker oplever, at man gerne ville have ydet en bedre sygepleje, og dels skal udvikle initiativer, der kan styrke den grundlæggende sygepleje i fremtiden.
ForskningsKUBER
ForskningsKUBER er et vækstprogram, der har til formål at understøtte hospitalets kliniske forskning og udvikle forskningsmiljøer, som har potentiale til at markere hospitalet fagligt både nationalt og internationalt. Målet med vækst-programmet er at give en saltvandsind-sprøjtning til et inkubationsmiljø, som forsker inden for et aktuelt område, der vurderes at kunne skabe et klart klinisk outcome og værdi for klinisk behandling, patienter og samfund.
Forskningsvækstprogrammet med udvælgelse af ForskningsKUBER læner sig op ad SUND VISION 2030 for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet – som blev præsenteret med udgangen af 2020. I valget af ForskningsKUBER vil der således blive set på, hvorledes disse kan være med til at understøtte det tætte samarbejde mellem Aalborg Universitetshospital og SUND.
Opdateret