Godt skuldret i Farsø

På Ortopædkirurgisk Afdeling i Farsø har de succes med en ny type ledskål til brug ved udskiftning af skulderled. En ny opgørelse viser, at de nye proteser har betydet, at kun få patienter må opereres igen, fordi protesen løsner sig.

- I Region Nordjylland indsættes skulderproteser kun i Farsø, hvilket betyder, at vi har et relativt stort volumen og stor erfaring med protesekirurgien. Men det betyder også, at vi har en forpligtelse til hele tiden at udvikle og optimere vores metoder, og evaluere de kliniske resultater, fortæller ledende overlæge ved Skulder-albue fagområdet ved Ortopædkirurgisk Afdeling i Farsø, Steen Lund Jensen.

I 2011 var afdelingen blandt de første i verden til at tage en ny type proteser i brug. En protese, der som noget nyt var forsynet med en titaniumbelagt metaldel, hvorpå patientens egen knogle kan gro fast, som et supplement til den vanlige fastgørelse af ledskålen til skulderbladet med knoglecement.

- Total skulderalloplastik (udskiftning af skulderleddet, red.) er en god behandling ved svær slidgigt i skulderen, der giver smertelindring og bedre funktion. Imidlertid kan en solid fastgørelse af ledskålen være vanskelig, da der kun er en begrænset knoglemængde på skulderbladet. Derfor ses det hyppigt, at ledskålen løsner sig, hvilket som regel fører til udskiftning af protesen og et dårligere resultat, forklarer Steen Lund Jensen. 

 

Steen Lund Jensen med den nye type ledskål
Ledende overlæge Steen Lund Jensen med den nye type ledskål.

Bedre holdbarhed

Han og kollegaer fra afdelingen har i et studie foretaget en opgørelse af de kliniske erfaringer med den nye protese. Målet var at se, hvordan den klarer sig i forhold til forventningerne, og om den har ført til, at færre patienter må under kniven igen, fordi ledskålen har løsnet sig. Og resultaterne lever til fulde op til lægernes forhåbning:

- Det viser sig, at det kliniske resultat i form af patientoplevet skulderfunktion er fuldt på højde med det hidtil bedste, men endnu vigtigere, så ser det ud til, at holdbarheden er bedre. Ud af 256 proteser, har det i løbet af lidt mere end 10 år kun været nødvendigt at operere 6 igen, og heraf kun 2 på grund af løshed, siger Steen Lund Jensen.

Han fortæller, at afdelingen på baggrund af resultaterne fortsat vil anvende protesen, men at de stræber efter at forbedre behandlingen yderligere.

- Næste trin bliver en videreudvikling af den nye ledskål, som tager højde for det knogletab, der ofte er skulderbladet ved slidgigt. I den forbindelse har vi planlagt et forskningssamarbejde med Gentofte Hospital, hvor det skal undersøges, hvor god den nye ledskål er, siger Steen Lund Jensen.

Studiets resultater er for nyligt publiceret i tidsskriftet ”Seminars in Arthroplasty: JSES”, og kan findes her: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1045452724000798 

 

Producentfoto af den nye type ledskål.
Producentfoto af den nye type ledskål.

 

Forfatter: Kommunikationskonsulent Peter Friis Jeppesen, e-mail: pfj@rn.dk