Ny enhed gør det lettere at komme i gang med forskning

Aalborg Universitetshospital har netop slået dørene op for en ny Clinical Trial Unit, som skal sikre bedre understøttelse af hospitalets forskergrupper med faciliteter og personaleressourcer i forbindelse med kliniske forsøg.

Faglig konsulent Charlotte Schmidt Skov (tv.) med projektsygeplejerskerne Kamilla Astrid Jørgensen, Anne-Margit Westergaard Villadsen og specialeansvarlig overlæge Karsten Vestergård.
Faglig konsulent Charlotte Schmidt Skov (tv.) med projektsygeplejerskerne Kamilla Astrid Jørgensen, Anne-Margit Westergaard Villadsen og specialeansvarlig overlæge Karsten Vestergård.

Etableringen af den nye Clinical Trial Unit – eller for nemhedens skyld bare CTU - er en direkte udløber af hospitalets seneste forskningsstrategi, hvor én af hovedmålsætningerne netop er at forbedre rammerne for basale og kliniske studier. Ønsket om en CTU er bestemt ikke nyt, så at den nu langt om længe bliver en realitet, vil glæde mange forskergrupper på hospitalet.

En af dem, der har taget godt imod det nye tilbud, er specialeansvarlig overlæge ved Neurologisk Afdeling, Karsten Vestergård. Torsdag var Demensenheden under hans afdeling således de første til at gøre brug af de nye faciliteter, der er beliggende i P2 ved Patienthotellet:

- Som en mindre og relativt nyopstartet forskningsenhed betyder det meget, at vi kan trække på fælles lokaler og udstyr. Det betyder, at vi lettere kan stable nye forsøg på benene, uden at skulle tænke på at indkøbe dyre frysere, skaffe adgang til medicinrum eller finde ledige behandlerrum. Desuden bliver vi med beliggenheden i nærheden af forskningsenhederne fra Infektionsmedicin og Endokrinologi en del af et inspirerende forskningsfællesskab, siger han.

I forskningsforsøget, som Demensenheden aktuelt kører, afprøves et helt nyt behandlingsprincip til patienter med Alzheimers sygdom. 

- Vi deltager i et Fase 2 studie, hvor vi afprøver en særlig medicin, som patienter med Alzheimers i et tidligt stadie skal have som indsprøjtning direkte i rygmarvskanalen. Håbet er, at medicinen kan stoppe dannelsen af ét af de skadelige stoffer, som er blandt årsagerne til Alzheimers, så sygdommen kan bremses, fortæller Karsten Vestergård.

Tilpasser sig behovene

Clinical Trial Unit drives til daglig af faglig konsulent Charlotte Schmidt Skov og pharma- og medtech-koordinator Louise Hansen.

- Vi er stadig i en opbygningsfase, hvor vi forsøger at tilpasse os de behov, der er for støtte blandt de kliniske forskningsenheder. I det konkrete projekt med Neurologisk Afdeling stiller vi undersøgelsesrum til rådighed i samarbejde med Infektionsmedicinsk og Endokronologisk Afdeling, mens afdelingen selv stiller med projektpersonale, fortæller Charlotte Schmidt Skov. 

Ideen med CTU’en er at gøre det både billigere og lettere for forskere at organisere nye forskningsforsøg. Derfor skal der være adgang til en bred vifte af faciliteter, der foruden egnede fysiske rammer og relevant udstyr også kan tælle projektpersonale og administrativ bistand.

- Det kan for eksempel være hjælp til at afklare regulatoriske og juridiske forhold, projektplanlægning, design og datamanagement. Derudover arbejdes der på at sikre adgang til de nødvendige faciliteter omkring et forsøg. Vi håber, der vil være en stor interesse, og vi vil bestræbe os på at imødekomme behovene bedst muligt, siger Charlotte Schmidt Skov.

Ønsket om at trække flere medicinafprøvninger til Nordjylland som det projekt, Demensenheden deltager i, er også blandt bagtankerne med den nyetablerede CTU:

- Ved at bygge bro mellem hospitalet, universitetet og relevante samarbejdspartnere, håber vi at kunne styrke Aalborg UH’s position som attraktivt sted at placere kliniske forsøg, siger Louise Hansen.

Vigtige erfaringer inden Hospitalsbyen

De erfaringer, som samles i den nye CTU, skal bruges som afsæt, når hospitalet om få år rykker til Hospitalsbyen i Aalborg Øst.

- Her vil der være et egentligt "forskningskryds", og ved at udvikle og afprøve konceptet nu, kan vi samle vigtige erfaringer, så vi er optimalt rustet til at kunne understøtte de behov, der vil være i den fremtidige forskningsorganisation, siger Louise Hansen.

Du kan læse mere om tankerne bag den nye CTU i Forsknings- og Innovationsstrategien, som du finder her: https://aalborguh.rn.dk/forskning/strategi-og-tal/forskningsstrategi-2023