Ph.d.-forsvar ved Nanna Vestergaard Azuz

Fredag den 8. december forsvarer læge ved Øjenafdelingen  Nanna Vestergaard Azuz sin ph.d.-afhandling, der bidrager til forståelsen af øjensygdommen retinal arterieokklusion (RAO).

Nanna Vestergaard AzuzRetinal arterie okklusion (RAO) er en alvorlig sygdom, som ofte fører til svært synstab på det afficerede øje. Den er oftest forårsaget af embolier, og store dele af patofysiologien ligner den for stroke. Det primære fokus i udviklingen af behandling for RAO har været at genskabe blodcirkulationen, men der findes endnu ingen effektiv behandling. 

Ligesom det ses i forskningen inden for stroke, er der alternative behandlings strategier såsom udvikling af neuroprotektive midler og undersøgelse af effekten sekundær profylakse, men disse mangler at blive velundersøgte for RAO.  Denne afhandling havde til formål at udvikle grundlaget for mulige fremtidige behandlingsstrategier for RAO igennem forskellige tilgange.

Studie I var et omfattende review af tidligere benyttede dyremodeller af RAO og dannede bl.a. beslutningsgrundlag for designet af dyremodellen til Studie III. Reviewet understregede vigtigheden af, at modeller efterligner sygdommen så præcist som muligt for at maksimere anvendeligheden af resultaterne. 

Studie II var et epidemiologisk studie baseret på de danske registre og undersøgte risikoen for kardiovaskulære sygdomme blandt patienter med RAO samt effekten af blodtrykssænkende behandling som sekundær profylakse. Studiet påviste en øget risiko blandt patienter med RAO for død, stroke og blodprop i hjertet. Behandling med blodtrykssænkende medicin var ikke associeret med en risikoreduktion.

Studie III var et eksperimentelt studie og implementerede en ny model for RAO baseret på laser rettet mod en blodåre på nethinden i grise.  Herefter blev der lavet en kortlægning af nethindens proteiner da denne metode ikke er baseret på forudindtagede antagelser. Adskillige regulerede proteiner blev identificeret herunder opregulering af flere involveret i inflammation og nedregulering af proteiner, der er involverede i synet og synapser.

Til sammen bidrager studierne til vores forståelse af RAO ved at undersøgelse dyremodeller herfor, sekundær profylakse og de molekylære forandringer den afstedkommer. De danner tilsammen et fundament for videre forskning og understreger kompleksiteten af RAO samt potentialet for at kigge i nye retninger i udviklingen af en effektiv behandling for denne sygdom. 

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 8. december 2023 kl. 13:00 i rum 11.01.032, Selma Lagerløfs Vej 249, Aalborg Universitet. Alle interesserede er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Professor Henrik Vorum, MD, DMSc, PhD, Dpt. of Ophthalmology, Aalborg University Hospital (Hovedvejleder)
  • Professor Bent Honoré, MD, DMSc, Dpt. of Biomedicine, Aarhus University 
  • Professor Christian Torp-Pedersen, MD, DMSc, Dpt. of Cardiology, Nordsjællands University Hospital
  • Lasse Jørgensen Cehofski, MD, PhD, Dpt. of Ophthalmology, Odense University Hospital
  • Kristian Aasbjerg, MD, PhD, Himmerland Eye Clinic, Aalborg
  • Benedict Kjærgaard, MD, Aalborg University Hospital

Bedømmelsesudvalg

  • Professor Mette Grønkjær (chair), Aalborg University
  • Clinical Associate Professor Line Petersen, Aarhus University
  • Principal Investigator Ingeborg Klaassen, University of Amsterdam