Ph.d.-forsvar ved Sabrina Just Kousgaard

Fredag den 1. september forsvarer læge ved Mave-Tarmkirurgisk Afdeling, Sabrina Just Kousgaard sin ph.d.-afhandling om betydningen af tarmmikrobiota ved kronisk pouchitis, og om fæcestransplantation som mulig ny behandling af denne tilstand.

Sabrina KousgaardPouchitis er en inflammatorisk tilstand i den ileo-pouch-anal-anastomose (IPAA), som er lavet efter proktokolektomi i forbindelse med kirurgisk behandling af colitis ulcerosa. Den primære behandling af pouchitis er antibiotika, som i tilfælde af kronisk pouchitis ofte er mangelfuld.

Årsagen til udvikling af pouchitis kendes ikke, men formodes at skyldes et sammenspil mellem flere faktorer. Studier har fundet et ændret tarmmikrobiota hos patienter med pouchitis sammenlignet med raske. Fæcestransplantation (FMT) kan genoprette ubalancen i tarmens mikrobiota og er nu en etableret behandling til patienter med tilbagevendende infektion med Clostridioides difficile. FMT kunne teoretisk være en ny behandlingsmulighed hos patienter med kronisk pouchitis. 

Formålet med studierne i denne afhandling har været at undersøge betydningen af tarmmikrobiota ved kronisk pouchitis, samt at vise, om FMT kunne være en ny behandling af kronisk pouchitis. 

I studiet har Sabrina Just Kousgaard undersøgt tarmmikrobiota-profilen hos patienter med kronisk pouchitis sammenlignet med profilen hos patienter uden en inflammeret IPAA og raske individer. Her fandt hun, at tarmmikrobiomet hos patienter med kronisk pouchitis adskilte sig fra tarmmikrobiomet hos patienter uden en inflammeret IPAA og hos raske individer. Desuden havde patienter med kronisk pouchitis lavere mikrobiel diversitet og rigdom end patienter uden en inflammeret IPAA samt raske individer.

Ved evaluering af de publicerede studier, der har undersøgt FMT til behandling af kronisk pouchitis, viser det samlede estimat, at klinisk respons blev opnået hos 32% af patienterne, og 23% af patienterne opnåede klinisk remission efter FMT, dog var studierne meget heterogene. 

Brugen af multidonor-FMT til patienter med kronisk pouchitis er undersøgt. Der blev fundet en klinisk remissionsrate på henholdsvis 44% og 40% i open-label pilotstudiet og i det randomiserede, kontrollerede studie (RCT). Da remissionsraten blev sammenlignet med patienter behandlet med placebo i RCT-studiet, fandtes ingen forskel mellem de to grupper.

Der er brug for større viden om mekanismen af tarmmikrobiomet og FMT hos patienter med kronisk pouchitis og om selektion af afføringsdonorer til denne patientgruppe. 

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 1. september kl. 13.00 på AAU Sund, Selma Lagerløfs Vej 249, lokale 12.01.004. Alle interesserede er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Prof., M.D., DMSc. Ole Thorlacius-Ussing Dept. Gastrointestinal Surgery, Aalborg University Hospital (Hovedvejleder)
  • Associate Prof., M.D., PhD Hans Linde Nielsen Dept. Clinical Microbiology, Aalborg University Hospital
  • M.D., Ph.d. Karina Frahm Kirk Dept. Infectious Diseases, Aalborg University Hospital
  • Associate Prof., M.D., PhD Andreas Munk Petersen Dept. Gastrounit, Medical Division, Hvidovre Hospital

Bedømmelsesudvalg

  • Clinical Associate Prof., Lone Larsen (chair) Aalborg University, Denmark
  • Associate Prof., Ignacio Rangel Örebro University, Sweden
  • Consultant Surgeon Phil Tozer St. Mark’s Hospital, London, England