I Thisted er tavlen altid fyldt
I Thisted er der godt gang i forskningen. Sådan var det ikke for få år siden, hvor man skulle spejde længe efter en publikation med et navn fra Aalborg UHs vestligste bastion på forfatterlisten. Men i april 2021 blev en ny forskningsenhed etableret på matriklen, og siden da er det myldret frem med nye projekter.
I forskningsenheden er der nemlig både hjælp at hente for de klinikere, som går med overvejelser om at give sig i kast med forskning – og opmuntrende puf til dem, der måske ikke havde set deres udviklingsprojekt som et muligt forskningsstudie.
- Som universitetshospital er det vigtigt, at der er forskning på alle hospitalets matrikler. Thisted er i en rigtig positiv udvikling, og er i dag et sted, hvor yngre læger søger hen, fordi det er et godt sted at arbejde og uddanne sig. Et løft af forskningen er derfor naturlig, og en mulighed for at understøtte undervisningen af medicinstuderende og etableringen af speciallægefunktioner, siger postdoc Anne-Marie Wegeberg.
Sammen med koordinerende professor Asbjørn Mohr Drewes, lektor i Klinisk Sygepleje Lone Jørgensen og udviklingssygeplejerske Kirsten Vinther driver hun forskningsenheden i Thisted, hvor de på faste dage indtager kontoret på 3. sal i ”Knasten” og mødes med nuværende og kommende forskere.
- Vores opgave er at opdyrke et forskningsmiljø i Thisted blandt læger, sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter eller andre faggrupper, og samtidig skabe en tættere relation til den forskning, som foregår i Aalborg. Og vi er blevet taget virkelig godt imod, siger Anne-Marie Wegeberg.
Det har været vigtigt for hende og kollegaerne at lære miljøet i Thisted at kende og ikke mindst sprede budskabet om den hjælp, forskningsenheden kan tilbyde.
- Vi deltager i UUU-møder og tager til middagskonferencer hos lægerne. Og hører vi om et spændende initiativ, inviterer vi gerne os selv til en snak om, hvad det kunne blive til som et forskningsprojekt. Efterhånden som vi er blevet kendte på matriklen, oplever vi i stigende grad også, at medarbejdere kommer til os for at få hjælp til deres forskning, fortæller Anne-Marie Wegeberg.
Nogle af henvendelserne handler om assistance til fondsansøgninger og protokolskrivninger, mens andre har brug for et sæt erfarne forskerøjne, der kan tage et kig på et artikeludkast.
- Vi er der for alle faggrupper og for at yde bistand på alle de områder, hvor der kunne være behov for hjælp, siger Anne-Marie Wegeberg.
Blandt de igangværende projekter er både nogle, som er initieret og gennemføres af medarbejdere i Thisted, og projekter, der sker i samarbejde med kollegaer på hospitalets andre matrikler. Hertil kommer projekter, som inddrager de lokale lægehuse og den kommunale sygepleje i og omkring Thisted.
Forskningsmuligheder bidrager til en attraktiv arbejdsplads
En af de Thisted-medarbejdere, som har trukket på ekspertisen fra forskningsenheden, er overlæge på Medicinsk Afdeling Trine Langfeldt Hagen. Hun er engageret i flere forskningsprojekter – herunder ét, hvor hun undersøger forekomsten af RSV-infektioner hos indlagte voksne:
- Under COVID19 begyndte vi at teste for RS-infektioner, og vi kunne se, at vi fik rigtig mange positive svar. Det var ikke noget, vi normalt tester for hos voksne, så vi ved reelt ikke, om det faktisk har været årsagen til deres lungebetændelse. Det prøver vi nu at blive klogere på, fortæller hun.
Forskningsenheden har blandt andet hjulpet Trine Langfeldt Hagen med at analysere og lave statistik på de data, der indgår i projektet. Ved andre projekter har de hjulpet med at få styr på det praktiske omkring myndighedsgodkendelser og anmeldelser af projekter.
- Det bringer et stort løft til hospitalet generelt, at vi har en forskningsenhed så tæt på, som kender os godt og altid er tilgængelig og klar til at sparre med, og som fx deltager fast på vores middagskonferencer. Jeg tror ikke, vi var gået i gang med projekterne uden støtte fra forskningsenheden, siger hun.
At vilkårene for forskning er blevet bedre i Thisted, er med til at styrke fagligheden og billedet af matriklen som en attraktiv arbejdsplads, mener Trine Langfeldt Hagen:
- Når man er på en perifer matrikel som Thisted, betyder det meget, at der er gode muligheder for faglig udvikling og for at bidrage til vores opgave som universitetshospital. Det har ikke mindst betydning for vores yngre læger, hvor forskningserfaring er vigtig i forhold til at kunne søge speciallægestillinger, siger Trine Langfeldt Hagen og tilføjer:
- Jeg tror helt sikkert også, det er en vigtig faktor i forhold til at kunne rekruttere speciallæger fra større hospitaler, at vi kan tilbyde et miljø, hvor de har mulighed for at fortsætte deres forskningsaktivitet.
Tavlen er fyldt – men der er altid plads til mere
Et billede på forskningsenhedens succes er antallet af internationalt publicerede, fagfællebedømte artikler. I årene før etableringen af forskningsenheden i 2021 lå antallet af artikler, som udgik fra Thisted, og svingede mellem 0 og 2. Men i 2021 og 2022 var tallet henholdsvis 5 og 4 publikationer, og i 2023 er der allerede flere på vej.
- Vi har en tavle, hvor vi skriver alle de ting, vi har gang i samt mulige idéer til nye projekter. Den er altid helt fyldt, og mens nogle ryger ud, kommer andre til - det er meget inspirerende. Så skulle der være kollegaer fra Aalborg, som læser denne artikel og tænker, at der kunne være et muligt samarbejde, så må de endelig rette henvendelse til os. Så er vi altid interesseret, slutter Anne-Marie Wegeberg.
Kommunikationskonsulent
Kommunikationskonsulent