Forbigående blodprop i hjernen kan give flere følger, end man tror
Fysioterapeut og ph.d.-studerende Birgitte Hede Ebbesen er i fuld gang med sit ph.d.-projekt, som handler om patienter med forbigående blodprop i hjernen – også kaldet TCI.
Ifølge diagnosen burde disse patienter ikke have nogle følger ud over 24 timer, men derimod være i stand til at genoptage deres hverdag kort efter udskrivelse. De har ikke fået et egentligt stroke, men er så at sige ”heldige” og sluppet med en advarsel.
Opfølgninger på patienterne har dog vist, at der er nogle, som ikke er i stand til at vende tilbage til det liv, de tidligere har levet.
Birgitte Hede Ebbesen fra Fysio- og Ergoterapiafdelingen satte sig derfor for at undersøge, hvad det præcist er, de kæmper med – og hvordan de kan hjælpes.
- Vi har indtil videre fundet frem til, at der er en gruppe af de personer, som har haft en TCI, der efterfølgende lider af forskellige symptomer som fx udtalt træthed, angst eller depression. Hos nogle erhvervsaktive fører det også til længere sygemeldinger og til øget brug af hjemmehjælp for den lidt ældre gruppe, siger hun.
Det ser således ud til, at nogle mennesker der rammes af TCI, har flere og mere omfattende følger, end først antaget.
- Oftest anbefales patienter, der har haft en TCI, at sygemelde sig i en til to uger for at komme til hægterne igen. Men mine foreløbige resultater viser, at 4,1 procent af de erhvervsaktive, som er ramt af en TCI, stadig er sygemeldt fem til tolv uger efter udskrivelse. Det er faktisk lidt mere end for patienter, der har fået et egentligt stroke, hvor tallet er 3,4 procent, siger Birgitte Hede Ebbesen.
- Det er tankevækkende, når vi forventer, at de er tilbage på arbejde efter et par uger, siger hun.
Næste skridt i projektet er at prøve at finde frem til, hvem der bliver hårdt ramt af følgerne, samt hvad der kan gøres for at hjælpe dem. Birgitte Hede Ebbesen er i fuld gang med at inkludere patienter, og der er stor tilslutning.
- Vi håber at blive i stand til at identificere de patienter, som ikke formår at genoptage deres normale liv og dermed har brug for mere hjælp fra os som sundhedsprofessionelle. De foreløbige erfaringer viser nemlig også her, at en gruppe har det godt efter udskrivelse og ingen problemer med at vende tilbage til deres normale liv, mens en anden gruppe kæmper, siger hun
Ph.d.-projektet forventes afsluttet marts 2025.
Læs mere om projektet
Hjernesagen har lavet en længere artikel om Birgittes foreløbige resultater. Læs meget mere om projektet her: ”Det er ikke sikkert, de alle er helt så heldige, som vi gik og forestillede os” – Hjernesagen