Protein kan forudsige effekt af kemoterapi
Når lægerne beslutter at anvende kemoterapi til kræftbehandling, skal der gerne være en sandsynlighed for, at den positive effekt af behandlingen opvejer de mange bivirkninger, som ofte følger med kemoterapien.
For at kunne kende denne sandsynlighed leder forskerne efter biomarkører i patienternes blod eller væv, der kan være med til at sige noget om udfaldet af en given behandling.
En forskergruppe med deltagelse af blandt andre overlæge ved Onkologisk Afdeling og lektor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU, Oluf Dimitri Røe har i et nyt studie fundet frem til, at et særligt protein kaldet BAP1 kan være en indikator for, om patienter med lungehindekræft vil få gavn af behandling med kemoterapi. Sandsynligheden for, at kemoterapien vil gavne, er lav, hvis man har dette protein i sit væv.
Ifølge forskerne findes proteinet hos fire ud af 10 patienter, og det vil derfor være bedre at se efter andre behandlingsmuligheder som fx immunterapi til denne patientgruppe, i stedet for en hård men virkningsløs kemoterapibehandling.
Forskerne har undersøgt tumorvæv fra 114 patienter i Aalborg og 234 patienter i Australien, som har været diagnosticeret med lungehindekræft på Aalborg Universitetshospital i perioden 1976 til 2018 i Perth i Australien imellem 2010 og 2018.
Studiet viste, at patienter uden BAP1-proteinet i sine tumorceller overlevede mere end 8 måneder længere end patienter med BAP1-proteinet i tumorcellerne.
Forskningen er blevet til i samarbejde mellem forskere fra Onkologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Norges Tekniske og Naturvidenskabelige Universitet, Trondheim og Perth University, Australia.
Kilder
Publiceret af
Kommunikationskonsulent