Veloverstået sygeplejesymposium
Omkring 240 sygeplejersker fra hele Nordjylland kunne mandag efter flere pandemirelaterede tilløb i 2020 og 2021 igen deltage i det traditionsrige Sygeplejesymposium. Her kunne de blive tanket op på den nyeste viden inden for sygeplejefaget og få et indblik i den forskning, som finder sted i Regionen.
Sygeplejefaglig direktør Lisbeth Lagoni bød velkommen. Hun håbede, at symposiet kunne være med til at bringe positiv energi til et fag, som igennem en periode har været presset på flere fronter, og som har påvirket arbejdsglæden i negativ retning:
- En dag som denne er med til at øge stoltheden og er en lejlighed for os til at tale sygeplejen op, og bidrage til at give os stolthed og glæde ved faget. Det er vigtigt – ikke mindst i en tid, hvor vi oplever stor travlhed i klinikken, og hvor det kan være svært at yde den omsorg og sygepleje, man gerne vil, sagde Lisbeth Lagoni.
Networking og faglig inspiration
Jytte Heidmann, der er formand for symposiets planlægningsgruppe, glæder sig over den store interesse fra sygeplejersker fra regionens hospitaler, kommuner og sygeplejerskeuddannelsen.
- Det er enormt værdifuldt, at vi mødes og netværker på tværs af de forskellige organisationer, og symposiet er en mulighed for at tage ny viden med hjem eller få inspiration til tværgående samarbejder, siger hun.
Mange af symposiets deltagere havde som vanligt budt ind med abstracts om afsluttede forskningsprojekter. I alt blev der præsenteret 36 mundtlige og 26 postere:
- Det er glædeligt at se, at interessen for at forske og udvikle den sygeplejefaglige praksis er intakt, på trods af en tid med stor travlhed. Forskningsprojekternes meget praksisorienterede tilgang giver mulighed for, at man kan tage viden med sig tilbage, som kan implementeres og skabe værdi i hverdagen, fortæller Jytte Heidmann.
Som noget nyt var der også programsat posterwalks, hvor forfatterne kunne give en kort præsentation af deres projekter.
- Det fungerede som et rigtig godt supplement til selve posteren, og vi oplevede, at mange gik tilbage til forfatterne for at høre mere, fortæller Jytte Heidmann.
Nyindstiftet sygeplejerskepris
Som noget nyt blev der i år overrakt en pris til en sygeplejerske, som har ydet en særlig indsats for sygeplejefaget, nemlig ”Erik Elgaard Sørensens Sygeplejerskepris”.
Prisen er opkaldt efter tidligere leder af Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, professor Erik Elgaard Sørensen, der døde for to år siden, og som igennem sin karriere var stærkt optaget af at udvikle sygeplejen gennem forskning og udvikling. Prisen er indstiftet af Eriks enkemand, tidligere sygeplejerske – og nu minister – Flemming Møller Mortensen, der også overrakte prisen:
- Erik var en mand, der brændte for sit fag, og som altid tænkte på sygepleje, og med prisen ærer vi en person, der ligesom han har en stærk dedikation for sygeplejen og patienterne, sagde han.
I samarbejde med Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje har Flemming Møller Mortensen besluttet, at prisen skulle gå til sygeplejerske Lene Kjærhauge Christiansen fra Apopleksiafsnittet på Aalborg UH:
- Når en sygdom rammer og sætter grænser for ens frihed, kan det være svært for patienten og dennes pårørende. Her har Lene Kjærhauge Christiansen som sygeplejerske på Apopleksiafsnittet arbejdet ekstremt dedikeret og målrettet, altid optaget af at række ud og nå patienten i den dybeste respekt for den enkeltes integritet, sagde Flemming Møller Mortensen og fortsatte:
- Lene har bidraget til at udvikle og højne den sygeplejefaglige kapacitet gennem klinisk, praksisnært arbejde – i samarbejde og med respekt for patienter og pårørende. Hun nærer stor kollegial og ledelsesmæssig respekt.
Lene Kjærhauge Christiansen blev meget rørt over at modtage prisen:
- Jeg er meget glad og stolt over at modtage prisen. Jeg har haft et tæt samarbejde med Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje og har derigennem mødt Erik som oplægsholder flere gange, og han har altid inspireret mig til at arbejde videre med sygeplejen, fortæller hun.
Hun fortæller, at forskningsenhedens strategi ”Patienten i front - forskning i centrum” var afsæt for, at hun og to kollegaer begyndte at undersøge, hvordan patienter udskrevet direkte fra afdelingen oplevede overgangen til at vende tilbage til hverdagen. Den viden, som forskningen har givet, har ført til et samarbejde med Morsø og Thisted – og senest Aalborg Kommuner:
- Der er heldigvis rigtig mange af vores patienter, som bliver udskrevet direkte fra os – men vi kan se, at de stadig har behov for at lære at mestre, at de har haft en blodprop i hjernen. Nogle oplever træthed, ængstelighed og har spørgsmål til deres sygdom. I samarbejde med kommunerne har vi etableret et setup, hvor patienterne kan møde ligesindede. Det har været en stor succes, som vi håber vil kunne implementeres som et permanent tilbud, siger Lene Kjærhauge Christiansen.
Sammen med anerkendelsen følger 5.000 kroner, som modtageren af prisen frit kan disponere over