International forstærkning til børnehoftesygdomme
Professor Harry Kim er børneortopædkirurg og er én af USA’s dygtigste forskere inden for børnehoftesygdomme. Fremover kan han også skrive adjungeret professor ved Klinisk Institut ved Aalborg Universitet på CV’et, og med udnævnelsen får han et tæt samarbejde med forskerne ved Ortopædkirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
- Harry Kim er en verdenskapacitet inden for børnehoftesygdomme. Han beskæftiger sig især med den sygdom, der hedder ”Legg-Calvé-Perthes” (LCP), hvor børns hofter begynder at smuldre. Det er en sygdom, som vi meget gerne vil være klogere på, og hvor vi tror på, at vi sammen kan udvikle nogle behandlinger, som er bedre end dem, man kan tilbyde i dag, fortæller professor ved Ortopædkirurgisk Afdeling, Ole Rahbek.
Professor Harry Kim har til daglig sin gang på Texas Scottish Rite Hospital for Children (TSRHC) i Dallas, Texas, der er ét af USA's mest prestigefyldte hospitaler for børneortopædi. Han har i en årrække forsket i at forstå årsagerne til, at nogle børn udvikler hoftesygdommen LCP, og han er initiativtager til en international studiegruppe om sygdommen.
- Man har været i tvivl om, hvad man skal gøre for disse børn, og mange ender med en hofteprotese i en ung alder, fortæller Ole Rahbek.
For nogle år siden var han i Texas for at se, hvordan Harry Kim og hans kollegaer behandlede disse patienter. Siden da har de to forskere holdt tæt kontakt, og med udnævnelsen af Harry Kim til adjungeret professor, etableres nu et formelt samarbejde om at forske i sygdommen. Her er det især den tætte kobling mellem den kliniske verden og de ingeniørvidenskabelige forskningsmiljøer, som trækker i den amerikanske professor:- Aalborgs stærke ry inden for ingeniørvidenskab har gjort det rigtig attraktivt at indlede et formelt samarbejde. Her er et enestående samarbejde med de kliniske forskningsmiljøer, og vi deler en fælles vision inden for digital health, som åbner for nogle rigtig spændende muligheder, fortæller Harry Kim.
Ingeniørvidenskab skal bidrage til at bedre behandling
Ortopædkirurgisk Afdelings samarbejde med Aalborg Universitet både tæller Institut for Elektroniske Systemer, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi samt Institut for Materialer og Produktion. Det er kompetencer, som er vigtige for at kunne udvikle nye behandlingsformer, forklarer Ole Rahbek:
- LCP er en forholdsvis sjælden sygdom, hvor patientgrundlaget i Danmark ikke er stort nok til at kunne forske. Derfor er samarbejdet med Harry Kim - der kommer fra et hospital med et langt større antal patienter med sygdommen, og som råder over et avanceret ganganalyselaboratorium - så vigtigt for at kunne bringe forskningen videre.
Som adjungeret professor kommer Harry Kim til at indgå i et samarbejde om brugen af kunstig intelligens inden for billeddiagnostik og til udvikling af prædiktionsalgoritmer, som kan bruges til beslutningsstøtteværktøjer. Et andet samarbejdsområde bliver sensorteknologi, hvor blandt andet bevægelsessensorer har forskernes store interesse.
- Vi drømmer om, at samarbejdet på sigt kan åbne for, at vi kan sende en eller flere ph.d.-studerende på udlandsophold i USA, og derved bringe noget viden og nye spændende forskningsprojekter med tilbage til os, slutter Ole Rahbek.
Klinisk professor, specialeansvarlig overlæge
Forfatter
Kommunikationskonsulent