Hurtigere på benene igen efter et knoglebrud

Ortopædkirurgisk Afdeling og Fysio- og Ergoterapiafdelingen er i gang med at undersøge, om en specialiseret træningsform kan bruges til rehabilitering af patienter med større knoglebrud.


Fysioterapeut Peter Larsen (bagerst tv) og specialeansvarlig overlæge Rasmus Elsøe (bagerst th) vil sammen med en gruppe kandidatstuderende fra AAU hjælpe patienter med at komme hurtigere på benene efter knoglebrud. (Foto: Lene Pedersen, Region Nordjylland).

Patienter, der får et større knoglebrud, må ofte aflaste det skadede ben i flere uger eller måneder uden mulighed for træning. Derfor oplever mange patienter et stort tab af muskelmasse, hvilket fører til tab af funktionsevne, nedsat ledstabilitet og styrke samt smerter.

- Når patienterne er immobile og ikke har mulighed for at træne, oplever de ofte en betydelig nedsat livskvalitet – på både kort og på lang sigt, siger specialeansvarlig overlæge og ph.d. Rasmus Elsøe. 

Det vil Ortopædkirurgisk Afdeling og Fysio- og Ergoterapiafdelingen – i samarbejde med en gruppe kandidatstuderende på Aalborg Universitet – gøre noget ved. Derfor er de i gang med at undersøge, om en specialiseret træningsform – kaldet ’okklusionstræning’ – kan bruges til rehabilitering hos patienter med større knoglebrud. 

- Okklusionstræning er en type styrketræning med lave belastninger, som udføres samtidig med delvis afklemning af blodtilførslen til de arbejdende muskler, siger fysioterapeut og ph.d. Peter Larsen fra Fysio- og Ergoterapiafdelingen.

Hos raske ser okklusionstræning ud til øge muskelmasse og muskelstyrke lige så meget som traditionel styrketræning uden nævneværdig påvirkning af knogler og led. 

- Vi vil undersøge, om okklusionstræning har en tilsvarende effekt på patienter med knoglebrud på underekstremiteten, så patienterne kan komme hurtigt tilbage til tidligere funktionsevne og de langsigtede konsekvenser begrænses mest muligt, siger Rasmus Elsøe.