Tiltrædelsesforelæsning ved Lone Sunde
Lones forskning er centreret om genetik i tidlig udvikling og cancer. Siden 1986 har hun i samarbejde gynækologiske og patologiske afdelinger i Vestdanmark indsamlet prøver fra den sjældne graviditet mola hydatidosa. Molagraviditeter er specielle, dels fordi udviklingen er massivt forstyrret, og graviditeten fører yderst sjældent til fødsel af et levedygtigt barn, og dels fordi 10% af molagraviditeter efterfølges af en cancer. Molae har en speciel genetik, idet alle - eller de fleste gener - stammer fra faderen. Derfor kan man udnytte dette ”eksperiment” fra naturens side, til at få viden om mekanismer bag normal differentiering og om mekanismer bag neoplasi. Samtidigt er mola en klinisk udfordring, fordi den rammer unge kvinder, der må afstå fra ny graviditet adskillige måneder, mens de venter på, at risikoen for cancer er aftaget.
Lone er kandidat fra 1981 og er dermed fra den tid, hvor speciallægeuddannelse overvejende var mesterlære, og hvor den yngre læge selv skaffede sig de relevante ansættelser. Hun har derfor en nuanceret erfaring med medicin, kirurgi og onkologi, inden hun sporede sig ind på genetik. Da specialet klinisk genetik blev etableret i 1997 var hun én de læger, der fik speciallægeanerkendelse på de meritter, hun allerede havde. Herefter bidrog hun til etablering af en formaliseret uddannelse til klinisk genetiker, og hun arbejder fortsat med emnet, bl.a. som postgraduat klinisk lektor.
I klinikken Lone ”damp-genetiker”, men med særligt fokus på onkogenetik og fosterdiagnostik - og på de nye teknologier, der tillader langt mere omfattende genetiske analyser, på langt mindre prøver end tidligere. Snart vil det være muligt at analysere ikke bare alle gener, men også alt DNA mellem generne, på en enkelt celle.
Lones ambition er at udnytte de stadigt bedre teknikker i en kombination af klinik, forskning og uddannelse til at generere klinisk relevant viden og implementere denne i klinikken.
Data fra molaprojektet har allerede ført til, at ca. halvdelen af patienterne kan hurtigt kan erklæres raske og dermed påbegynde ny graviditet. I et aktuelt projekt undersøger Lone, om analyse af den lille mængde DNA fra molagraviditeten, der findes moderens blod, kan give kvinder, der har haft en molagraviditet, en mere individuel behandling.
Tid og sted
I tiltrædelsesforelæsningen "Mola hydatidosa: Når naturen eksperimenterer" vil Lone illustrere, hvordan forskning kan føre til forbedringer i klinikken og være grundvidenskabelig.
Forelæsningen afholdes onsdag den 4. marts 2020 kl. 14.00 i Auditorium A, Forskningens Hus, Søndre Skovvej 15. Efter forelæsningen vil der være reception.
Overlæge, Ph.D.
Publiceret af
Kommunikationskonsulent