Ph.d.-forsvar ved Stine Krogh Venø

Selvom n-6 og marine n-3 fedtsyrer i kosten menes at have en gavnlig effekt på risikoen for udvikling af iskæmisk apopleksi, har resultater fra tidligere studier været inkonsistente. Målet med denne afhandling var at undersøge hypotesen, at et højere indtag samt indhold i fedtvæv af n-6 og marine n-3 fedtsyrer var associeret med en lavere risiko for udvikling iskæmisk apopleksi.
Stine Krogh Venøs afhandling er baseret på data fra den danske befolkningsundersøgelse "Kost, kræft og helbred", som inkluderede 57,053 danske deltagere på 50-64 år ved rekrutteringstidspunktet. Alle deltagere udfyldte et fødevarefrekvensspørgeskema ved studiestart, som blev brugt til at undersøge deltagernes vanlige kost. Derudover fik deltagerne ved studiestart taget en fedvævsbiopsi, som blev analyseret med gaskromatografi. Potentielle tilfælde af iskæmisk apopleksi blev fundet ved kobling med Landspatientregistret. Alle cases blev
valideret og underopdelt på baggrund af TOAST-klassifikationssystemet.
Hypotesen blev undersøgt ved hjælp af fire studier. I Studie I blev associationen mellem indtag af n-6 fedtsyren, linolsyre og risikoen for iskæmisk apopleksi undersøgt ved hjælp af substitutionsmodeller, hvorved et øget indtag af linolsyre og et tilsvarende mindre indtag af mættet fedt, monoumættet fedt eller glykæmiske kulhydrater blev undersøgt. I Studie II blev associationen mellem linolsyre i fedtvæv og iskæmisk apopleksi undersøgt. I Studie III blev både indtaget samt koncentrationen af total marine n-3 fedtsyrer i fedtvæv og de to undertyper EPA og DHA undersøgt i forhold til risikoen for iskæmisk apopleksi. I Studie IV blev sammenhæng mellem indtag af fisk og risikoen for udvikling af iskæmisk apopleksi undersøgt med substitutionsmodeller, idet 150 g fisk pr. uge (tilsvarende en normal portionsstørrelse) erstattede 150 g rødt kød eller fjerkræ pr. uge.
Tid og sted
Ph.d.-forsvaret finder sted fredag den 5. april kl. 13.00 i Auditoriet, Forskningens Hus, Sdr. Skovvej 15, Aalborg UH. Alle er velkomne.Vejledere og bedømmelsesudvalg
Vejledere
Professor Erik Berg Schmidt, MD, DMSc, FESCDepartment of Cardiology, Aalborg University Hospital
Department of Clinical Medicine, Aalborg University
Professor Kim Overvad, MD, PhD
Department of Public Health, Aarhus University
Department of Cardiology, Aalborg University Hospital
Senior Researcher Marianne Uhre Jakobsen, MSc, PhD
National Food Institute, Division for Diet, Disease
Prevention and Toxicology, Technical University of Denmark
Senior Biostatistician Søren Lundbye-Christensen, MSc, PhD
Unit of Clinical Biostatistics, Aalborg University Hospital
AF Study Group, Aalborg University Hospital.
Professor Flemming Winther Bach, MD, DMSc
Department of Neurology, Aarhus University Hospital
Bedømmelsesudvalg
Clinical Professor, Henrik Vorum, MD, DMSc (Chairman)Department of Clinical Medicine, Aalborg University
Professor Julie Lovegrove, BSc, PhD
Hugh Sinclair Unit of Human Nutrition, University of Reading
Professor Kjetil Retterstøl, MD, PhD
Department of Nutrition, Institute of Basic Medicine Sciences,
University of Oslo