Tiltrædelsesforelæsning ved Søren Paaske Johnsen
Kliniske kvalitetsdatabaser - Et værdifuldt værktøj eller spild af tid?
Der er siden 1970’erne etableret mere end 70 nationale kliniske kvalitetsdatabaser i Danmark, som omfatter en bred vifte af sygdomme og interventioner på tværs af de lægevidenskabelige specialer. De kliniske kvalitetsdatabaser er blevet betegnet som kronjuveler i datainfrastrukturen i sundhedsvæsenet og indeholder detaljerede data vedrørende behandling, patientkarakteristika og sygdomsudfald. Databaserne får en stadig mere central rolle i det danske sundhedsvæsen i forhold til kvalitetsudvikling, monitorering og planlægning, og der er også en stadig stigende interesse for at anvende data fra databaserne til forskningsformål.
De kliniske databaser er dog også ressourcekrævende for både det kliniske personale og ledelsen, og dataindsamlingen involverer i stigende omfang også direkte patienterne. Det rejser naturligt spørgsmålet om, hvordan vi som sundhedsvæsen og samfund får det bedst mulige udbytte af databaserne.
I forelæsningen præsenterer Søren Paaske Johnsen eksempler på tidligere og igangværende sundhedstjenesteforskning med udgangspunkt i de kliniske kvalitetsdatabaser og diskuterer, hvorledes denne forskning kan bidrage positivt til sundhedsvæsenets fortsatte udvikling.
Tid og sted
Forelæsningen afholdes fredag den 24. august kl. 14.00 i Medicinerhusets auditorium, Mølleparkvej 4 i Aalborg. Efter forelæsningen vil der være en reception. Alle er velkomne.