Kan muskelmåling forudsige resultat af kemobehandling?
I projektet vil Mathias Ellgaard Cook efterprøve et simpelt måleværktøj anvendt på de diagnostiske CT-skanninger, som i fremtiden kan støtte den behandlende læge til at træffe valg om kemoterapibehandling hos patienter, der behandles for kræft i mavesækken, og til at udpege patienter med behov for ”præ-rehabilitering”.
Målemetoden tager udgangspunkt i størrelsen af skeletmuskulatur, da der synes at være en sammenhæng mellem muskelmasse og behandlingsresultat. Ifølge Mathias Ellgaard Cook tåler patienter, der har den højeste skeletmuskulatur kemoterapi bedre, og de har større sandsynlighed for at få et godt cancerbehandlingsforløb, end patienter med sarkopen fedme (høj vægt, lav muskelmasse), da de får en relativt høj mængde kemoterapi i forhold til deres kropssammensætning.
Data fra i alt 100 patienter indgår i projektet, hvor Mathias Ellgaard Cook retrospektivt vil afdække omfanget af sammenhængen imellem psoas-musklens størrelse og endepunkter som dødelighed efter 12 måneder, genindlæggelser samt reduktion eller ophør af kemoterapi.
Det primære perspektiv for projektet er, at metoden i fremtiden vil kunne bruges til bedre at planlægge og individualisere kræftbehandlingen ud fra patientens fysiologiske forudsætninger.
Mathias Ellgaard Cook har netop modtaget Dansk Selskab for Klinisk Ernærings uddannelseslegat på 25.000 kroner til projektet.
Eksempel på CT-evalueret tykkelse af psoas-musklen hos to patienter