Ph.d.-forsvar ved Lars Jødal
Positron emissionstomografi (PET) benytter kortlivede radioaktive sporstoffer til at visualisere kroppens fysiologi. Aktuelt benyttes PET især til at skanne for cancer, men benyttes også til andre diagnoser, herunder infektion. Diagnose af infektion med PET har imidlertid den begrænsning, at sporstoffet optages af mange typer væv (uspecifikt optag), hvilket gør diagnosen vanskeligere.
For at identificere andre og bedre sporstoffer til PET-skanning af infektion er NMA (Aalborg), PET-centeret i Aarhus og IVH (København) gået sammen om et projekt, hvor grise med knogleinfektion (osteomyelitis) PET-skannes med en række forskellige sporstoffer. Lars Jødals ph.d.-projekt indgår i dette osteomyelitis-projekt.
Det overordnede formål med ph.d.-afhandlingen var at undersøge, hvordan sporstofferne optages i infektionen, og sammenligne de forskellige sporstoffers optagelse. Specielt blev sporstoffernes kinetik (optagelse og udskillelse i kroppen) undersøgt med matematiske modeller. Modellerne blev dels brugt til at beregne blodgennemstrømningen i inficeret og rask væv blev sammenlignet med brug af radioaktivt vand (O-15 vand), dels til at undersøge og sammenligne mulige infektions-specifikke sporstoffer.
Opsummerende viste studierne:
a) I inficeret knoglevæv (dvs. i osteomyelitis) forøges blodgennemstrømningen ikke lige så meget som i inficeret bløddelsvæv. Dette kan være en del af forklaringen på, at osteomyelitis er vanskelig at behandle med antibiotika. Muligvis vil måling af graden af blodgennemstrømning kunne bruges i valget af behandling (antibiotika og/eller kirurgi), men en afklaring af denne mulighed vil kræve videre undersøgelser.
b) Det hidtil anvendte sporstof til infektion (og til cancer), FDG, klarede sig godt i sammenligningen med de andre sporstoffer og er stadig førstevalg som PET-sporstof til undersøgelse af osteomyelitis og andre infektioner. Andre sporstoffer kan dog have niche-anvendelser, f.eks. [C-11]methionin til undersøgelse af hjerne-infektioner, idet FDG har et meget højt baggrundsoptag i hjernen.
c) Anvendelsen af flere sporstoffer i de samme forsøgsdyr krævede særlige forholdsregler for at undgå forstyrrelse sporstofferne imellem. Metoder til at undgå dette blev afdækket i afhandlingen.
Tid og sted
Lars Jødals ph.d.-afhandling har titlen "Kinetic modelling of PET tracer uptake in a porcine S. aureus osteomyelitis model". Ph.d.-forsvaret finder sted fredag den 9. juni 2017 kl. 13.30 på IVH, auditorium "Orangeriet", Dyrlægevej 1870 Frederiksberg C.
Vejledere og bedømmelsesudvalg
Vejledere
Lektor Ole Lerberg Nielsen, DVM, ph.d.,Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab (IVH),
Københavns Universitet, Danmark
Hospitalsfysiker Søren Baarsgaard Hansen, ph.d.,
Afdeling for nuklearmedicin & PET-center
Aarhus Universitetshospital, Danmark
Radiokemiker/QP Svend Borup Jensen, ph.d.,
Nuklearmedicinsk afdeling, Klinik Diagnostik,
Aalborg Universitetshospital, Danmark
Bedømmelsesudvalg
Professor Fintan McEvoyInstitut for klinisk veterinærmedicin
Københavns Universitet, Danmark
Dr. Jens Henrik Jensen
Afdeling for klinisk fysiologi og nuklearmedicin
Hvidovre hospital, Danmark
Dr. Adriaan A. Lammertsma
Department of radiology & Nuclear Medicine
VU University Medical Center, Amsterdam, Holland
Publiceret af
Kommunikationskonsulent
Publiceret af
Kommunikationskonsulent