Træningsforløb skal hjælpe mennesker efter blodprop i lungen
Hvert år rammes cirka 2.500 mennesker af en blodprop i lungen. For mange kommer den ud af den blå luft, og det er en skræmmende og ubehagelig oplevelse, der rejser en masse spørgsmål i hovedet på patienterne. Sker det igen? Hvornår må jeg arbejde igen? Hvad med sport?
Når patienterne bliver udskrevet fra hospitalet, er der på nuværende tidspunkt intet rehabiliteringstilbud til de ramte. Det på trods af at udenlandske studier viser, at patienternes livskvalitet og fysiske kunnen ofte daler, mens forbruget af medicin mod psykiske lidelser stiger efter en blodprop i lungen.
I et nyt forskningsprojekt, som gennemføres i samarbejde mellem Regionshospitalet Silkeborg og Aalborg Universitetshospital skal det nu undersøges, om et otte-ugers hjemmetræningsforløb til patienterne efter udskrivelse kan gøre en positiv forskel.
- Mange patienter bliver bange og får en masse bekymringer efter en blodprop i lungen. De mærker pludselig, at de er dødelige. Patienterne kan især blive nervøse for at dyrke motion, fordi de måske i begyndelsen bliver lettere forpustet end før deres blodprop, siger Nanna Rolving, der er ph.d. og forskningsansvarlig terapeut hos Regionshospitalet Silkeborg.
Imidlertid er der intet, der tyder på, at motion skulle øge risikoen for en ny blodprop i lungen. Tværtimod er det vigtigt at holde sig fysisk aktiv, mener forskerne bag studiet.
Projektet udføres som et lodtrækningsforsøg med i alt 140 patienter med medicinsk behandlet blodprop i lungen. Patienterne rekrutteres fra fem hospitaler i henholdsvis Region Nordjylland (Aalborg Universitetshospital, inklusiv afdelingerne i Farsø og Hjørring) og Region Midtjylland (Silkeborg, Viborg, Horsens og Herning). Patienterne fordeles ved lodtrækning i to grupper, hvor den ene er kontrolgruppe og modtager vanlig behandling, mens forsøgsgruppen får tilbudt et forløb med otte ugers fysioterapeutvejledt hjemmetræning i tillæg til vanlig behandling.
Ifølge Barbara Brocki, fysioterapeut, ph.d. og som er ansvarlig for rekruttering af projektdeltagere på Aalborg Universitetshospital, har de nordjyske patienter taget godt imod projektet.
- Vi er det hospital, hvor flest har sagt ja til at deltage i forsøget, fortæller hun. Hun håber, at træningsforløbet vil vise sig at have en positiv indflydelse på patienternes livskvalitet og fysiske formåen, samt sænke deres sygefravær og brug af medicin mod psykiske lidelser.
Støttet af TrygFonden
TrygFonden donerer 760.000 kroner til projektet. Det bliver markeret med en officiel overrækkelse fredag 30. september på Regionshospitalet Silkeborg.