Støtte til asbestforskning
Projektet er et registerbaseret studie og er netop støttet med 400.000 kr. fra Helsefonden. Sidste år blev projektet støttet med 1.000.000 kr. fra Karen Elise Jensens Fond. Deltagere i projektet er, foruden Arbejdsmedicinsk Klinik, Kræftens Bekæmpelse og Onkologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital.
I projektet vil forskerne undersøge, om den miljømæssige udsættelse for asbest i barndommen øger risikoen for leukæmi. Eternitfabrikken i Aalborg anvendte 620.000 tons asbest i produktionen af asbest-cement elementer fra 1928 frem til 1986 svarende til 90% af al asbest, der er blevet brugt i Danmark. Fabrikken lå tæt på boligmæssig bebyggelse og produktionsprocessen var lavteknologisk med et estimeret spild af asbest til omgivelserne på ca. 10 % svarende til 62.000 tons asbeststøv.Nord-nordøst for Eternitfabrikken i en afstand fra 100 til ca. 700 m, er fire folkeskoler beliggende. De ligger i den herskende vindretning (sydvestenvind) og forskerne antager derfor, at skoleeleverne ved ophold og leg i og omkring skolerne har været udsat for en ikke ubetydelig miljømæssig udsættelse for asbeststøv.
Asbestfibrenes kræftfremkaldende egenskaber ved indånding er velbeskrevet i relation til lungekræft, lungehindekræft, kræft i mave-tarmkanalen, æggestokke og i halsen. Relationen mellem asbestudsættelse og leukæmi er ringere belyst, omend der foreligger sparsomme epidemiologiske data, der tyder på, at asbestudsættelse også som en miljømæssig eksponering, øger risikoen for leukæmi.
Hvis projektet viser, at der er øget risiko for leukæmi blandt skoleeleverne, vil det betyde, at vurderingen af farligheden af asbestudsættelse yderligere skal skærpes.