Ph.d.-forsvar ved Line Melgaard

Mandag den 18. april forsvarer cand. scient. med. ved Trombosecenteret, Kardiologisk Afdeling, Line Melgaard sin ph.d.-afhandling med titlen "Stroke Risk Stratification in Patients With Heart Failure and Without Atrial Fibrillation".

Hjertesvigt er et betydende og voksende sundhedsproblem med høj prævalens og mortalitet. I takt med at den generelle befolkning bliver ældre, forventes betydningen af hjertesvigt i befolkningen at blive væsentlig større i fremtiden. Hjertesvigt er ikke kun associeret med en høj mortalitet, men er også en hyppig årsag til kardioembolisk apopleksi. 

Resultater fra epidemiologiske og patofysiologiske studier forbinder hjertesvigt med en øget risiko for trombedannelse og dermed iskæmisk apopleksi og tromboemboli. Patienter med hjertesvigt har således en øget risiko for apopleksi og for apopleksi-relateret mortalitet og morbiditet samt nedsat livskvalitet. Risikostratificering ved anvendelse af tilgængelige kliniske faktorer kan muligvis identificere hjertesvigtspatienter med lav og høj risiko for iskæmisk apopleksi og tromboemboli. I andre sygdomssammenhænge har simple kliniske risikoscoresystemer, såsom CHA2DS2-VASc-scoresystemet, vist sig brugbare til at identificere patientgrupper med en høj risiko for tromboemboli. Potentialet for risikostratificering for apopleksi i hjertesvigtspopulationen uden forkammerflimmer er dog ikke blevet undersøgt, ligesom højrisiko patientgrupper ikke er identificeret.

For bedre at kunne identificere patienter med en hjertesvigtsdiagnose, som har en øget risiko for apopleksi og tromboemboli, samt for at vurdere anvendeligheden af CHA2DS2-VASc-scoresystemet på denne patientgruppe, har vi koblet informationer fra de danske nationale sundhedsregistre. Da CHA2DS2-VASc-scoresystemet oprindeligt er udviklet til patienter med forkammerflimmer, er det ikke undersøgt, hvorvidt de specifikke komponenter i scoresystemet relaterer til risikoen for apopleksi og tromboemboli hos hjertesvigtspatienter uden forkammerflimmer. Tre af disse komponenter er derfor blevet udvalgt til dybdegående undersøgelse af deres anvendelighed ved risikostratificering for apopleksi i hjertesvigtspopulationen uden forkammerflimmer. Disse komponenter inkluderer kvindekøn, diabetes mellitus og vaskulær sygdom.

Den opnåede viden fra dette ph.d.-projekt har bidraget til anerkendelse af den individuelle og samvirkende betydning af en række risikofaktorer for iskæmisk apopleksi og tromboemboli, defineret ud fra CHA2DS2-VASc-scoresystemet, hos hjertesvigtspatienter uden forkammerflimmer. Identificeringen af højrisiko patientgrupper er et vigtigt skridt i forhold til at standardisere klinisk risikostratificering af hjertesvigtspatienter uden forkammerflimmer som et led i forebyggelsen af iskæmisk apopleksi og tromboemboli.

Ph.d.-forsvaret finder sted mandag den 18. april 2016 kl. 13.00 i auditoriet, Forskningens Hus, Aalborg Universitetshospital. Efterfølgende vil Trombosecenteret og Aalborg Universitetshospital være vært ved en reception.