Steno Diabetes Center Nordjylland

 Find nyheder    |    Tilbud fra SDCN    |    Videokanal   

 

Steno Diabetes Center Nordjylland
Mølleparkvej 4, 9000 Aalborg
Aalborg Universitetshospital

 

Steno Diabetes Center Nordjylland (SDCN) er Region Nordjyllands kraft- og videnscenter for diabetes. Vores mål er at øge livskvalitet og livslængde for personer med diabetes og skabe en sammenhængende diabetesbehandling tæt på patienten og pårørende.

 


 

Diabetesbehandling 

 

Behandlingsaktiviteter i SDCN er målrettet borgere i Region Nordjylland og omfatter både diabetesbehandling og forebyggelse af senkomplikationer.

Læs mere

 

Klinisk forskning 

 

I SDCN udøver man patientcentreret diabetesforskning på internationalt niveau til gavn for sundhedsfaglige og alle borgere med diabetes.

Læs mere

 

Digital Sundhed & Diabetes 

 

Digital Sundhed & Diabetes er SDCN’s særkende og er en samlet betegnelse for digitale og sundhedsteknologiske løsninger på diabetesområdet.

Læs mere

 

Kompetenceudvikling 

 

Vores aktiviteter er rettet mod sundhedsprofesionelle på hospitaler, i almen praksis og i kommunerne og ikke mindst patienter og pårørende.

Læs mere

 

Tværsektorielt samarbejde 

 

Vi understøtter indsatser på tværs af hospital, kommune og almen praksis. 

Læs mere

 

 

Brugerråd 

 

I brugerrådet arbejder patienter og pårørende på at patientrette SDCN.

Læs mere

 

 

Om Steno Diabetes Center 

 

Få mere information om SDCN som kraft- og videnscenter for diabetes.

Læs mere

 

 

Kontakt os

 

Find relevante medarbejdere og kontaktoplysninger i SDCN.

Læs mere

 

 

 

Ny algoritme kan få betydning for nattesøvn 

10. oktober 2019  |  Forskningsnyt

 

Morten Hasselstrøm Jensen fra Steno Diabetes Center Nordjylland har i et klinisk forskningsforsøg udviklet en algoritme, der måske i fremtiden kan få betydning for nattesøvnen hos mennesker med diabetes.

 • Læs mere

  Morten Hasselstrøm Jensen præsenterede på ADA Konferencen i Madrid ny forskning i form af en algoritme, der måske i fremtiden kan få betydning for nattesøvnen hos mennesker med diabetes.

  Algoritmen er udviklet i et klinisk forsøg med 472 patienter. Som det kliniske forsøg viste fik patienterne lavt blodsukker i ni procent af alle nætterne. Det var imidlertid muligt ved sengetid at forudsige de lave blodsukre med en sensitivitet på 70 procent og en specificitet på 80 procent. Algoritmen viste derfor stor forudseenhed.

  At udvikle lavt blodsukker under nattesøvnen, kan i værste fald have dødelig udfald, men er under alle omstændigheder belastende for både patienter og pårørende. Der findes i dag apparater, der alarmerer den sovende patient, hvis blodsukkeret begynder at falde.

  Desværre har apparaterne vist sig ofte ikke at være særligt præcise. Det betyder, at patienter unødigt forstyrres i deres søvn, men også at nogen helt stopper med at reagere på alarmen.

  Som Morten Hasselstrøm Jensen viser, er der store muligheder for at nytænke den gældende praksis ved at bruge algoritmer og big data.

   


  Læs mere hos Danish Diabetes Academy:
  https://www.danishdiabetesacademy.dk/news/new-algorithm-warns-about-low-blood-sugar-during-night


   

 

 

Færre amputationer blandt diabetespatienter

20. september 2019  |  Forskningsnyt

 

Professor Niels Ejskjær var sammen med kollegaer fra SDCN taget til Barcelona for at præsentere glædeligt nyt til det årlige EASD-(European Association for the Study of Diabetes)-møde.

 • Læs mere

  Dagens Medicin fangende professor Niels Ejskjær fra SDCN til det årlige EASD-møde. Niels er til EASD for at præsentere en undersøgelse foretaget af læge og ph.d.-studerende Johan Røikjer fra SDCN.

  Som Niels fortæller til Dagens Medicin viser Johan Røikjer en glædelig tendens i sin undersøgelse, hvor stadig færre diabetespatienter får foretaget en amputation. Tilsvarende er operationen i dag ved amputation mindre omfattende end tidligere, hvilket gavner amputerede diabetespatienter.

  På EASD har Niels desuden selskab af Mette Braad (uddannelseskoordinator), Charlotte Albeck (stabschef), Hanne Ravn Larsen, (afsnitsleder), Tina Heide (digitaliseringsansvarlig) og Poul Erik Ormstrup Jakobsen (centerdirektør).

  De har alle taget turen fra Aalborg til Barcelona for at opbygge nye netværk uden for Danmark og opspore ny forskning og nye metoder og teknologier på diabetesområdet, så de kan bevare fingeren på pulsen ift. behandling og forebyggelse af senkomplikationer.


  Gå til artikel: https://dagensmedicin.dk/faerre-diabetespatienter-har-behov-for-amputation/

 

 

En tryg skolegang for børn med diabetes

10. september 2019  |  Tværsektoriel

 

I SDCN ønsker vi at være med til at skabe en tryg skolegang for børn med diabetes. Derfor har vi indgået et nyt samarbejde med Aalborg - og Mariagerfjord Kommune.

 • Læs mere

  Hvorfor arbejde med diabetesindsatser på skoleområdet?

  I Danmark får i gennemsnit ti danske børn om ugen konstateret type 1 diabetes, og siden 1997 er antallet af nye tilfælde fordoblet. Alle skoler kan derfor forvente at have eller få elever med diabetes, og det stiller krav til skolerne. For loven er klar: Børn med diabetes er skolens ansvar i skoletiden.

  På vegne af SDCN har studerende fra AAU talt med forældre og børn med diabetes i alderen fra 5-12 år. Ligesom nationale undersøgelser, møder mange af de adspurgte forældre i Nordjylland utryghed ved at have et barn med diabetes i skolen. Tilsvarende fylder diabetes meget for børnene i skoledagen, og det kan være vanskeligt blot at være et normalt barn på lige fod med klassekammeraterne.

  For at skabe "En tryg skolegang for børn med diabetes", har SDCN i samarbejde med Aalborg Kommune og Mariagerfjord Kommune etableret et fælles projekt, der skal føre til udvikling af nye digitale redskaber, der skal styrke læreres og pædagogers handlekompetencer ift. at have en elev med diabetes.

  Ønsker du at høre mere om projektet, kan du kontakte Pernille Mejer Højholt, projektleder i SDCN, på pmh@rn.dk eller via LinkedIn.

 

 

 

Tilbud for dig i Region Nordjylland

 

 

Kontakt vores Diabetes Hotline

 

Få akut assistance i hverdagen fra 8.00-22.30 af en erfaren diabetessygeplejerske, hvis du oplever en akut diabetesproblematik.

Ring til 97 66 67 00

 

 

Book et videobesøg

 

Diabetespatienter i Region Nordjylland kan som noget nyt erstatte et besøg i ambulatoriet med en videokonsultation med deres behandler.

Læs mere

 

 

Bliv klogere på diabetes

 

Find viden om diabetes i forhold til behandling, følgesygdomme, graviditet og hverdagsliv på www.videncenterfordiabetes.dk

Gå til Videncenter

 

 

Deltag i forskningsforsøg

 

Som diabetiker kan du deltage i udvalgte kliniske forskningsprojekter, hvis du passer til målgruppen.

Find forsøg

 

 

Supplerende behandlingstilbud

 

Er du gravid? - Nydiagnotiseret? - Ung med diabetes? Se om vi har et tilbud, der matcher dig. 

Find behandlingstilbud

 

 

Kurser for sundhedsprofessionelle

 

Find kurser til fagpersoner på hospitaler, i kommuner, almen praksis og på tværs af sektorer.

Find kommende kurser

 

 

 

Videokanal

 

 

Solution Camp 2019  |   1. oktober 2019

 


 

Sammedagsscreening i Farsø  |   20. juli 2019