Du kan have været udsat for en voldtægt, voldtægtsforsøg eller lignende, hvis:
- du er blevet tvunget til sex ved tvang, vold eller trussel om vold
- du har været i en tilstand eller situation, hvor du var ude af stand til at modsætte dig overgrebet
- du ikke har givet samtykke.
Er du i tvivl om, hvorvidt du har været udsat for voldtægt, voldtægtsforsøg eller lignende? Så kontakt os. Du behøver hverken en henvisning fra din læge eller at anmelde hændelsen til politiet for at få hjælp.
Jeg havde flirtet
Mange bebrejder sig selv, hvis de har flirtet eller kysset med gerningspersonen forud for voldtægten. Men faktum er, at man aldrig må tvinge nogen til seksuel aktivitet uden samtykke. Følelsen af skam og/eller skyld er ofte årsag til, at voldtægtsofre ikke søger hjælp eller støtte efter en voldtægt eller et voldtægtsforsøg.
Det var min kæreste
En stor del af alle voldtægter bliver begået af en nuværende eller tidligere kæreste. Det er et overgreb at blive tvunget til sex – ligegyldigt om man har haft frivillig sex forud for voldtægten.
Vi var venner
Størstedelen af alle seksuelle overgreb og voldtægter bliver begået af én, som voldtægtsofferet kender i forvejen eller har mødt kort forinden eksempelvis online via en datingapp.
Jeg sagde ikke nej
Det er voldtægt, hvis du er blevet tvunget til sex, imens du har været i en tilstand, hvor du ikke kunne sige nej eller gøre modstand over for gerningspersonen - fx fordi du var for fuld eller påvirket af andre rusmidler. Mange føler sig som lammet og ude af stand til at bevæge sig under selve overgrebet, hvilket er en naturlig reaktion på at få sine grænser overskredet.
Du kan læse mere om naturlige efterreaktioner efter et seksuelt overgreb i pjecen "Information til ofre for seksuelt overgreb".