Ricisi ved kontrastvæske og røntgenstråling

Der er risici og bivirkninger forbundet med brugen af kontrastvæske og med brugen af røntgenstråling, som vi anvender ved mange af vores undersøgelser.

Risici forbundet med brug af kontrastvæske

 

Bivirkninger ved anvendelse af CT-kontrast

Jodholdigt kontraststof kan, som andre former for lægemidler, give allergilignende reaktioner. Cirka 5 ud af 100 patienter oplever kvalme, opkast, kløe eller udslæt. 1 ud af 1000 kan få bivirkninger, der kræver behandling.

Bivirkninger ved anvendelse af MR-kontrast

Du kan føle lidt varme i kroppen, lige efter kontraststoffet er givet. Du kan opleve kvalme, opkastning, hovedpine og allergiske reaktioner. Svære bivirkninger ses meget sjældent.


Bivirkninger ved anvendelse af ultralydskontrast

Du kan få de samme bivirkninger som ved de andre kontraststoffer, fx varme, kvalme og udslæt, men det ses yderst sjældent. Risikoen for allergiske reaktioner, der kræver behandling med medicin, er 1 ud af 10.000.

Læs mere om kontraststoffer på sundhed.dk

 

Risici forbundet med røntgenstråling

Røntgenstråler givet i større mængde kan medføre udvikling af kræft om mange år. Børn er mest følsomme overfor røntgenstråler.
Fordelen ved at bruge røntgenstråler overstiger dog i langt de fleste tilfælde den lille risiko, der måtte være ved at få foretaget en nødvendig røntgenundersøgelse.

Røntgenstråler anvendes ved almindelige røntgenundersøgelser, CT-skanning og under gennemlysning.

Læs mere om risici ved røntgenstråler på sundhed.dk