Indlæggelse

Mens du er indlagt, skal du dele stue med en patient, som skal opereres samme dag som dig. I udgør sammen et hold, hvor I støtter hinanden.

Når du skal indlægges

Om morgenen inden du skal opereres, skal du tage et grundigt bad derhjemme.

Du møder på sengeafdeling OK3 om morgenen den dag, du skal opereres. I enkelte tilfælde er det nødvendigt, at du møder dagen før operationen. Du skal være fastende (du må heller ikke spise pastiller eller tygge tyggegummi). Du må drikke te, kaffe, vand og saft til kl. 06.00. Du har fået en pjece om fastereglerne ved forundersøgelsen.

Når du kommer på afsnittet, henvender du dig til personalet. Du får anvist din seng og skifter derefter til operationstøj. Personalet vil fortælle dig, hvornår du kan forvente at blive opereret.

Ved indlæggelsen skal du huske at medbringe:

  • Den medicin du får for tiden i orginalæsker. Du skal have medicin med til hele indlæggelsen.
  • Det indsendt medicinskema.
  • Toiletsager, morgenkåbe og behageligt, løst tøj til at benytte under hele indlæggelsen.
  • Et par behagelige, fastsiddende og rummelige sko med skridsikker sål, samt et bar regulerbare hjemmesko, som sidder godt på foden.
  • Gangredskaber og de hjælpemidler, som du fik udleveret ved informationsmødet: Albuestok, gribetang, skohorn, påklædningspind, strømpepåtager og tåvasker.
  • Pjecerne: "Knæprotese" og "Træningsprogram efter kunstigt knæ".

Træning

Træningen med fysioterapeuten starter dagen efter operationen. I træner sammen i vores træningsrum på afsnittet (stue 308). Du har ansvaret for at gennemføre dit træningsprogram flere gange dagligt. Fysioterapeuten vil dagligt vurdere dagens forløb.

Måltider

Du spiser dine måltider i vores spisestue. Vi hjælper dig gerne med at komme til spisestuen, hvis du har brug for en støttende hånd. Der serveres varm mad til middag bestående af enten en forret eller dessert og hovedret. Til aften serveres brød og pålæg samt suppe.

Medicin

Du administrerer selv din vante medicin under indlæggelsen. Du skal medbringe den medicin, du får for tiden (i de originale medicinglas/medicinæsker), og du skal have medicin med til hele indlæggelsesforløbet. Plejepersonalet sørger for udlevering af smertestillende medicin. De ekstra smertestillende tabletter, du kan tage ved behov, sætter vi i et bæger på dit sengebord. Du bestemmer selv, hvornår du vil tage dem - og er derfor fri for at ringe efter os, når behovet opstår.

Under indlæggelsen vil du dagligt få blodfortyndende medicin. Den giver vi som indsprøjtning i maveskindet. Det gør vi for at forebygge, at du udvikler dyb årebetændelse i benet.

Smerter

Smertebehandling tilpasses dagligt og er individuel.

For at kunne give dig den bedste smertebehandling, benytter vi en VAS-score (Visuel Analog Skala). Du vurderer selv, hvor ondt du har på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er ingen smerter og 10 er den værst tænkelige smerte. Du vil flere gange i løbet af dagen blive spurgt om, hvad din VAS-score er.

Når du er opereret

Når operationen er overstået, kører en portør dig til opvågningsafsnittet - også selv om du er vågen. Her skal du være natten over. Sidst på eftermiddagen eller først på aftenen vil personalet hjælpe dig op på sengekanten, og du vil få mulighed for at komme op at stå og gå en kort strækning ved hjælp af en gangvogn.

Den følgende formiddag kommer du tilbage til Afsnit OK3. Her vil plejepersonalet tjekke din forbinding, sikre at du ikke har smerter, tilbyde dig mad og drikke og ikke mindst proteindrikke. Protein er vigtigt for kroppen, når den skal genopbygge muskler, væv og blod samt styrke immunforsvaret.

Senere kommer lægen og informerer dig om operationen og det videre forløb.

Dagligt vil plejepersonalet hjælpe og ikke mindst vejlede dig i forbindelse med personlig hygiejne.

Udskrivelse

Indlæggelsestiden forventes at være 1-2 dage.

Du udskrives, når du:

  • Kan gå med albuestokke eller andet relevant hjælpemiddel.
  • Træner aktivt ud fra programmet til selvtræning og din bevægelighed i knæet er god.
  • Kan klare toiletbesøg og bad med samme hjælp som før indlæggelsen.
  • Kan klare dig med tabletter som smertestillende medicin.

Har du haft hjemmehjælp eller hjemmesygeplejerske inden indlæggelsen, kontakter vi dem og fortæller, hvornår du er hjemme igen

Hjemme igen

Når du kommer hjem, skal du bestille tid ved din egen læge til at få fjernet metalclipsene. Du vil få en tang udleveret til formålet inden din udskrivelse.

Du må forvente at være træt, når du kommer hjem. Det skyldes eftervirkningerne fra operationen. De daglige gøremål kan være lidt mere besværlige og tage lidt længere tid, og det er helt normalt. Du kan dog med fordel udføre alle de gøremål, du må og kan, idet det også er en del af din selvtræning og vil sikre, at du hurtigt opnår et godt resultat. Det er vigtigt, at du fortsætter din træning derhjemme. Du må gerne træne på kondicykel og du skal følge træningsprogrammet frem til din to måneders kontrol hos vores fysioterapeuter.

Opdateret