Præsten og psykologen i har forskellige muligheder for at yde hjælp og støtte til børn og unge, der er nære pårørende til teamets patienter.
Hjælp og støtte til forældrene
Vi kan tilbyde at hjælpe forældre med viden om børnenes behov og måder at tænke på, og ad den vej måske give forældre mod til både at tale åbent og ligefrem med deres børn om, hvad der sker, og at turde lade dem komme tæt på den syge - også i den allersidste svære tid, og også efter at døden er indtrådt, ved begravelsen m.m.
Individuel hjælp og støtte til barnet eller den unge
Vi kan tilbyde barnet eller den unge mulighed for samtaler med en, de ikke – ligesom far eller mor – behøver at være bange for at gøre kede af det! Forældre bliver ofte meget overrasket over, at deres dreng eller pige på forespørgsel takker ja til en sådan samtale. Man skal ikke undervurdere, hvor meget energi børn og unge med alvorligt syge forældre bruger på at opretholde en almindelig hverdag, at sørge for at mor eller far ikke bliver alt for kede af det, eller skjule deres egne følelser, fordi de ikke ønsker at lægge flere problemer på forældrenes skuldre, end de allerede har i forvejen. Børn er i den sammenhæng ufattelig loyale og nogen gange næsten for samarbejdsvillige! Derfor kan det også være en stor lettelse for dem at få et ”rum”, hvor deres følelser og tanker kan blive spejlet. Et rum, hvor ingenting er ”forbudt”, og hvor de finder ud, at de ikke er de eneste i verden, der tænker og føler sådan. Et rum, hvor det er dem, der er i centrum og ikke den syge mor eller far.
Hjælp til barnet eller den unge i daginstitutionen eller skolen
Et af de store problemer, børn og unge kæmper med, er, at de også i børnehaven, i skolen eller fritidsordningen let kommer til at føle sig alene. De oplever tit, at både deres klassekammerater og deres lærere trækker sig tilbage fra dem, fordi de er bange for at gøre dem kede af det og ikke rigtig ved, hvad de skal stille op. Her kan en samtale på klassen være en god hjælp. En samtale som tager udgangspunkt i det faktum, at vi alle sammen har prøvet at miste noget, der betød noget for os, og derfor ved, hvad det vil sige at være kede af det, og hvad vi gerne vil have, de andre skal gøre. I løbet af et par timer finder barnet eller det unge menneske, der er på vej til at miste, eller som allerede har mistet, som regel ud af, at han ikke er så alene eller så mærkelig, som han troede. Ja, at de følelser, han forestillede sig, han var helt alene om, dem var der også andre, der kendte.
Videre henvisning til sorggrupper eller anden hjælp og rådgivning for børn og unge
Rådgivning om muligheder for hjælp og støtte på længere sigt, fx i form af sorggrupper for børn og unge (Kræftens Bekæmpelse, Børns Vilkår), familiegrupper (Børns Vilkår), hvor hele familien kan deltage, eller hjælp fra den lokale Pædagogisk-Psykologisk rådgivning (skolepsykolog m.m.)