Når du skal behandles, skal du møde op i Donormodtagelsen i Blodbanken.
Behandlingen foregår ambulant – det vil sige uden indlæggelse – og varetages af en specialuddannet sygeplejerske i Blodbanken. Sygeplejersken er til stede under hele behandlingen.
Du sidder/ligger på et justérbart leje med både pude, tæppe og dyne. Her får du målt dit blodtryk. Dernæst anlægger vi en nål (venflon) i begge dine albuebøjninger, og via disse bliver du koblet til en maskine. Udstyret i maskinen er engangsudstyr, og det bruges altså kun til netop din behandling.
Vi opsamler plasmaet ved at centrifugere dit blod i maskinen. Herved bliver det skilt fra resten blodet, som du får tilbage sammen med erstatningsvæsken. Vi gentager denne procedure, indtil alt plasmaet er udskiftet.
Behandlingen varer mellem 2 og 3 timer. Varigheden er individuel og afhænger blandt andet af din kropsstørrelse.
For at hindre blodet i at størkne, mens det befinder sig i maskinen, tilsætter vi citrat. Citratet nedsætter midlertidigt dit calcium i blodet. Enkelte kan opleve symptomer på lavt calcium, oftest som en snurrende fornemmelse i fingre og læber. Symptomerne kan afhjælpes med et calciumtilskud enten i tabletform eller som opløsning direkte ind i blodåren via nålene i dine albuebøjninger.