Henvisning
Du kan blive henvist til undersøgelse i Lipidambulatorium af enten din egen læge, speciallæge eller en afdeling på hospitalet.
Du bliver indkaldt til samtale i ambulatoriet, inden for 4 uger efter du er blevet henvist.
Ved den ambulante samtale vil du komme til at tale med sygeplejerske, læge og klinisk diætist.
Du er velkommen til at medbringe ægtefælle eller øvrige pårørende til samtalen. Den forventes at have en varighed på omkring 1½-2 timer.
Forud for samtalen modtager du sammen med indkaldelsen et medicinskema samt et kostregistreringsskema, som du bedes udfylde og medbringe ved samtalen.
Derudover bedes du få taget blodprøver, som skal tages fastende en uges tid forud for samtalen, således at der foreligger svar på disse på undersøgelsesdagen.
Samtale med sygeplejersken
Samtalen med sygeplejersken har til formål at afdække alle dine risikofaktorer for åreforkalkning.
Sygeplejersken vil spørge ind til følgende risikofaktorer:
Sygehistorie
- Har du selv fået diagnosticeret åreforkalkning, eller har du symptomer herpå?
- Har du andre sygdomme?
Familiehistorie
- Hvis du kender kolesteroltallet på dine nærmeste familiemedlemmer (bedsteforældre, forældre, søskende, børn) bedes du medbringe kolesterolværdierne, da det kan få betydning for den behandling, du skal have.
- Er der arvelig tilbøjelighed til åreforkalkningssygdom i din familie? I hvilken alder debuterede sygdommen eller symptomerne hos dine pårørende?
Livsstilsfaktorer
- Blodtryk. Forhøjet blodtryk øger risikoen for hjertekarsygdomme. Du vil få målt blodtryk i begge arme og ben. Vi vil bede dig om at tage strømperne af i forbindelse med måling af blodtryk i benene.
- Rygning. Rygere har øget risiko for åreforkalkning. En risiko der øges væsentligt, hvis man også har forhøjet kolesterol.
- Motion. For lidt motion øger risikoen for åreforkalkning og overvægt.
- Alkohol. Alkohol kan have betydning for dine kolesterolværdier og kan øge risikoen for livsstilssygdomme.
- Livvidde. Vi vil måle din livvidde. Det er især det fedt, der sidder på maven, der er skadeligt for helbredet. Kvinder anbefales livvidde <80 cm og mænd anbefales livvidde < 94 cm.
- Din højde vil blive noteret.
Samtale med lægen
Du kommer til at tale med en af afsnittets erfarne læger.
Samtalen tager udgangspunkt i de forhold, du har talt med sygeplejersken om og vil blandt andet omhandle:
- baggrund for henvisningen til Lipidklinikken
- dine kolesteroltal og andre blodprøvesvar
- din sygehistorie, inklusive tegn på hjertekarsygdom
- andre risikofaktorer for hjertekarsygdom
- medikamentel behandling – behov, fordele og ulemper
- fremtidig behandling og kontrol.
Samtale med diætisten
Hos diætisten vil du blive vejledt i de officielle gældende anbefalinger for hjertevenlig kost med udgangspunkt i din nuværende livsstil og kolesterolværdier. Afhængig af nuværende kostvaner vil du i gennemsnit kunne sænke LDL kolesterol med ca. 10 % og triglycerid med 20–40 %, hvis du begynder at spise hjertevenligt.
Til samtalen bedes du medbringe det udfyldte HjerteKost-skema. Ved samtalen vil diætisten i fællesskab med dig gennemgå kostregistreringen og derudfra tilrettelægge diætbehandlingen, så den tilgodeser din livskvalitet. Du vil undervejs blive vejet.
Inden samtalen er det vigtigt, at du tænker over, hvilke forventninger du har til samtalen - altså hvad du gerne have ud af den. Skriv gerne spørgsmål ned og tag dem med. Vi vil også opfordre til, at en pårørende deltager, hvis der er mulighed for det.
Vurderet ud fra den enkeltes behov vil der i nogle tilfælde være mulighed for opfølgende diætbehandling.