Høreundersøgelse af nyfødte
Alle nyfødte tilbydes en høreundersøgelse, en såkaldt OAE-test (OtoAkustisk Emission). Hvert år fødes få børn med en hørenedsættelse. Høreundersøgelsen tilbydes, så børnene med hørenedsættelse og deres forældre tidligst muligt kan få hjælp og rådgivning, så de på den måde får den bedste start på livet.
Undersøgelsen er naturligvis frivillig.
-
Alle nyfødte tilbydes en høreundersøgelse, en såkaldt OAE-test (OtoAkustisk Emission). Hvert år fødes få børn med en hørenedsættelse. Høreundersøgelsen tilbydes, så børnene med hørenedsættelse og deres forældre tidligst muligt kan få hjælp og rådgivning, så de på den måde får den bedste start på livet.
Undersøgelsen er naturligvis frivillig.
-
Høreundersøgelsen kan tidligst foretages, når barnet er 1 døgn gammelt. Undersøgelsen foretages på fødestedet, hvis barnet er indlagt i mere end 1 døgn efter fødslen. Bliver barnet udskrevet, før det er 1 dag gammelt, aftaler vi tid og sted for undersøgelsen, inden I tager hjem.
Vi foretager undersøgelsen, mens barnet sover. Barnet får en lille blød øreprop i øret, og gennem den bliver der sendt kliklyde ind i barnets øregang. Når det indre øre (sneglen) modtager kliklydene, vil øret lave et ekko, og en computer aflæser, hvordan barnets øre reagerer på lyde.
Undersøgelsen varer kun få minutter, og den er ikke på nogen måde ubehagelig for barnet. I kan som forældre være til stede under hele undersøgelsen.
-
Umiddelbart efter undersøgelsen vil vi være klar med resultatet. Hvis undersøgelsen viser en meget tydelig reaktion, har barnet med al sandsynlighed ingen hørenedsættelse. Barnet kan dog få hørenedsættelse senere i livet, oftest på grund af væske i mellemøret som følge af mellemørebetændelse.
Hvis I senere bliver bekymrede over barnets hørelse, skal I henvende jer til egen læge eller en praktiserende ørelæge.
Hvis undersøgelsen ikke viser tydelig reaktion, betyder det ikke nødvendigvis, at barnet har en hørenedsættelse. Der kan være andre simple forklaringer på, at reaktionen ikke er tydelig. Oftest skyldes det baggrundsstøj, uro hos barnet eller en teknisk fejl i udstyret. Desuden kan barnet have fosterfedt eller fostervand i øret, hvilket er meget normalt hos nyfødte. Det vil forsvinde af sig selv.
Hvis målingen ikke er tilfredsstillende på et eller begge ører, vil barnet blive henvist til Høreklinikken. Dette sker ofte og betyder ikke nødvendigvis, at barnet har en hørenedsættelse. På Høreklinikken vil der blive lavet endnu en undersøgelse. Den tager lidt længere tid og kan give mere information om barnets hørelse.
-
Har I spørgsmål til undersøgelsen eller til barnets hørelse, er I velkomne til at kontakte os.
Yderligere information om høreundersøgelsen fås på afdelingen, der udfører undersøgelsen. I kan også få mere information hos egen læge, jordemoderen, sundhedsplejersken eller på Høreklinikken.
Aalborg Universitetshospital
Afsnit for Familiebarsel
Tlf. 97 66 20 01
Høreklinikken
Tlf. 97 66 27 70
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 12.00
Regionshospital Nordjylland, Hjørring
Fødegangens Jordemoder-ambulatorium
Tlf. 97 64 07 04
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 12.00
Aalborg Universitetshospital, Thisted
Fødegangen
Tlf. 97 65 00 70
Høreklinikken
Tlf. 97 65 05 90
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 9.00 og 10.00 – 12.00
Hvorfor skal hørelsen undersøges
Kun 1-2 børn ud af 1.000 bliver født med en hørenedsættelse. I de fleste tilfælde er der ikke hørenedsættelse i familien.
For det enkelte barn kan høretabet betyde meget, fordi barnet går glip af de mange lyde, der er med til at danne en nuanceret opfattelse af verden. Hvis et høretab bliver opdaget tidligt, er der imidlertid meget gode muligheder for at afhjælpe det ved hjælp af høreapparater og stimulering af hørecentrene i hjernen. I dag ved man, at de allerførste år er afgørende, når et barn skal udvikle hørecentrene. Jo tidligere centrene påvirkes, jo større chance har et barn med hørenedsættelse for at komme til at høre samt udvikle talesprog. Derfor tilbydes alle nyfødte at få hørelsen testet.
Opdateret