Guider hele Europa

Urologisk e-læringsværktøj fra Aalborg UH er blevet oversat og solgt til brug i hele Europa.

Sygeplejerskerne Henriette Jensen og Beritt Pedersen har svært ved at få armene ned.

De har nemlig udviklet et e-læringsværktøj målrettet behandling af patienter med pigtail nefrostomikateter (NK) – og det er så godt, at den europæiske sammenslutning af urologiske sygeplejersker (EAUN) har købt det af dem.

- Det viste sig, at vi var langt fremme i Danmark med NK-behandlingen, så vi præsenterede EAUN for vores værktøj, og de besluttede, at de gerne ville bruge det som deres guideline i forhold til patienter med NK, siger Henriette Jensen.

Værktøjet blev solgt for 37.000 kroner – alt for billigt, hvis du spørger Henriette og Beritt, men prisen skulle bare dække udgifter til oversættelse etc. og de er kun glade for, at deres arbejde kommer til at gøre en forskel for endnu flere.

- Det skulle have været præsenteret i marts på en kongres i Amsterdam, hvor vi havde set frem til at sidde på første række og være pavestolte, men der kom jo som bekendt noget i vejen, konstaterer Beritt med slet skjult ærgrelse.

Undervejs i processen med oversættelse og kontrakt har de to sygeplejersker fået hjælp af Idéklinikken, der har fod på både udvikling, jura og kontrakter.

 

Startede som sidemandsoplæring

Værktøjet blev til i 2018 som et sygeplejefagligt forskningsprojekt. Henriette og Beritt havde undret sig over, hvorfor så mange patienter med NK kom ind på Urologisk Afdeling, fik skyllet kateteret og tog hjem igen.

- Det viste sig, at der kun er 150 NK-patienter i Nordjylland, og at det er svært for hjemmesygeplejerskerne at være spidse på deres særlige behov, når de kun møder en NK-patient hvert 1-1,5 år. Derfor spurgte vi dem, hvad de havde brug for, siger Henriette Jensen.

Løsningen blev i første omgang en ressourcehjemmeside, der hele tiden var opdateret med den seneste evidensbaserede viden om Pigtal Nefrostomikateter og både skriftlige vejledninger og videoguides.

- Det er småt med tid til sidemandsoplæring i det daglige, og hjemmesygeplejerskerne sagde "vi er gode til at følge 'IKEA-vejledninger'" – så dét fik de, fortæller Beritt Pedersen.

Siden blev der med hjælp fra regionens e-læringseksperter udviklet decideret e-læring på baggrund af hjemmesiden, som blev præsenteret for alle nordjyske kommuner, og det er altså det produkt, der nu er solgt til gavn for urologiske sygeplejersker, patienter og hjemmesygeplejersker overalt i Europa.

Forskningsprojektet er blevet til under kyndig vejledning fra post.doc og ph.d. Helle Haslund-Thomsen, der er stolt over, hvor langt projektet er nået ud.

- Henriette og Beritts projekt er et fantastisk eksempel på, hvordan man ved at standardisere og løfte kvaliteten af tilgængelig information kan klæde alle bedst muligt på. Det er vidensdeling, men også videnssikring helt ud i primærsektoren – og altså nu i hele Europa, siger hun.

Og det tyder på, at værktøjet gør en forskel.

- Vi ser færre NK-patienter på Urologisk, så hjemmesygeplejerskerne er blevet gode til at hjælpe dem med vores værktøj ved hånden, slutter Henriette.

29.05.2020