Operation for forsnævring i den yderste del af urinrøret
Du skal opereres for en forsnævring i den yderste del af urinrøret. Ved operationen kan vi skære igennem forsnævringen i urinrøret og igen skabe passage. Operationen foregår hyppigst over 2 gange med minimum 6 måneders mellemrum. Forberedelser og forholdsregler efter operationen gælder for begge operationer.
Operationerne foregår i fuld bedøvelse.
-
Du skal opereres for en forsnævring i den yderste del af urinrøret. Ved operationen kan vi skære igennem forsnævringen i urinrøret og igen skabe passage. Operationen foregår hyppigst over 2 gange med minimum 6 måneders mellemrum. Forberedelser og forholdsregler efter operationen gælder for begge operationer.
Operationerne foregår i fuld bedøvelse.
-
Du er fuldt bedøvet
Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
1. operation
I forbindelse med den første operation, åbner lægen penis og urinrøret op på ”undersiden” og udvider den del af urinrøret, der er forsnævret, med et transplantat. Transplantatet laves af slimhinde fra din mund. Det vil sige, at penis vil være åben på undersiden, hvor mundslimhinde-transplantatet syes fast. Du får i forbindelse med operationen lagt en stram forbinding på penis. Forbindingen skal forhindre blodansamling og kraftig rejsning.
Du får kateter
Under operationen får du lagt et kateter op i blæren. Det skal være med til at minimere, at urinen kommer i kontakt med transplantatet.
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Først herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen. Der går tid både før og efter operationen med forberedelse, bedøvelse og opvågning.
2. operation
Du bliver indkaldt i ambulatoriet til kontrol omkring 5 måneder efter 1. operation. Her aftaler vi tid til den 2. operation, som foregår mindst 6 måneder efter første operation. Under operationen lukkes den åbne del af urinrøret og penis. Du vil også denne gang få lagt et kateter ind i blæren.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.rn.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Tag bad og børst tænder
- Tag et brusebad om aftenen eller morgenen. Vask dig særligt i skridtet, under forhuden og i navlen.
- Vi anbefaler, at du er omhyggelig med at børste dine tænder og gør det 2 gange i døgnet både før og efter operationen. God hygiejne nedsætter risikoen for infektioner efter operationen.
- Undlad at smøre dig ind i creme.
- Fjern smykker og piercinger.
Medbring medicin
Medbring din medicin i original emballage. Du må først indtage eventuel morgenmedicin, når du møder på afsnittet om morgenen.
Fjern hår omkring operationsområdet
Dagen før operationen skal du fjerne hår omkring skridtet. Hårene skal fjernes fra 5 cm over penis ned til endetarmen samt 5 cm ud på lårene. Feltet på låret skal være 15 x 15 cm. Vi anbefaler, at hårene på pungen klippes med en saks.
Brug en trimmer til at fjerne hårene eller alternativt en saks. Brug ikke en barbermaskine eller en skraber, da de efterlader små rifter, som øger risikoen for infektion i operationsområdet. Overnatter du på Patienthotellet, kan du låne en trimmer dér.
Figuren illustrerer de felter på kroppen (de lyse områder), hvor der skal fjernes hår.
-
Forvent at komme hjem efter 1-2 døgn
Du må gerne komme op efter operationen og gå roligt omkring samt sidde op. Forvent at du kan komme hjem 1-2 dage efter operationen, når der har været stuegang.
Forvent at have smerter i kinden
Vi bruger et stykke af slimhinden i din mund til operationen. Det kan efterfølgende føles som om, du har bidt dig i kinden, og der kan være hævelse og smerte af området. Det kan du lindre ved at skylle munden med smertestillende mundskyllevæske Andolex 15 ml, gerne 3 gange om dagen i forbindelse med et måltid. Du får en recept på dette, inden du bliver udskrevet.
Du bliver også tilbudt isterninger og ispose efter operationen. Som oftest heler såret i mundhulen hurtigt op, og der opstår kun ganske sjældent infektion og blodansamling. Begge dele vil i de fleste tilfælde forsvinde af sig selv.
Forebyg stramning af arvæv i kinden
For at forebygge stramning af det arvæv, som vil danne sig i din kind efter operationen, er det vigtigt, at du flere gange om dagen udspiler kinderne med lukket mund.
Forvent smerter i operationssåret efter 1. operation
Der vil i den åbne del af urinrøret være en vis ømhed og hævelse. Det er vigtigt, at du undgår tryk på dette sted. Det er en god ide at anvende tætsiddende underbukser, som støtter penis opad sammen med den forbinding, der er påsat. Forbindingen skal sidde på i 1 uge og holdes tør.
Du bliver indkaldt til fjernelse af forbindingen i Urologisk Ambulatorium. Når forbindingen er fjernet, skal du smøre den åbne del af urinrøret med vaseline om morgenen og aftenen for at blødgøre og fugte området. Transplantatet er syet fast i kanten af det åbne område af penis. Det er syet med selvopløselig tråd, som forsvinder af sig selv.
Forvent smerter i operationssåret efter 2. operation
Efter 2. operation vil penis efter sammensyningen være både øm og hævet, og det kan være en god idé at anvende tætsiddende underbukser, som støtter penis opad sammen med den forbinding, der er påsat.
-
Tag det med ro den første tid
Du skal tage det med ro den første uge. Du må ikke dyrke hård fysisk sport, herunder cykling og løb de næste 3-4 uger. Du må genoptage sex og samliv efter 6 uger. Du må ikke bade i svømmehal, i havet eller tage karbad de første 14 dage. Du må gerne gå i brusebad, så længe du passer på, at forbindingen ikke bliver våd. Det kan derfor være nødvendigt at du etagevasker dig det første stykke tid. Efter forbindingen er fjernet, må du gerne gå i brusebad. Brus underlivet til sidst for at undgå sæberester.
Tag smertestillende medicin
Du skal have købt smertestillende håndkøbsmedicin som paracetamol inden operationen. Tag tabletterne efter denne plan de 3 første dage efter du er udskrevet eller så længe du har brug for det.
Antal
6.00
2 tabletter
12.00
2 tabletter
18.00
2 tabletter
23.00
2 tabletter
Tag tabletter mod hævelse
Du får udleveret tabletterne Bonyl® på afdelingen. De er smertestillende og dæmper hævelse i området.
Klokkeslæt
Antal
8.00
1 tablet Bonyl® 500 mg
20.00
1 tablet Bonyl® 500 mg
Tag antibiotika
Du skal allerede starte med at tage antibiotika aftenen før din operation og du skal tage antibiotika i samlet 5 dage efter følgende skema. Antibiotika udleveres på afdelingen.
Klokkeslæt
Antal
8.00
1 tablet Cifin 500 mg
20.00
1 tablet Cifin 500 mg
Forvent at have problemer med maven
Efter et kirurgisk indgreb kan der forekomme ændring i dit vanlige mave-tarmsystem. Det er vigtigt at spise samt drikke mindst 2 liter væske i døgnet og bevæge dig omkring for at opretholde mave-tarmfunktionen. Vi anbefaler at du tager tablet magnesiumoxid 500 mg 2 gange dagligt i 5 dage. Tabletterne kan købes på apoteket i håndkøb.
Sådan håndterer du kateter i blæren efter 1. og 2. operation
Efter operationen er der lagt et kateter i din blære. Det skal ligge i blæren 1 uge inden det skal fjernes i Urologisk Ambulatorium eller andet sted efter aftale.
Mens du har kateteret, kan du opleve, at der løber lidt urin ved siden af, og det er helt normalt. Ved behov kan du købe en pakke herrebind på apoteket eller ved en materialist. Hvis der løber meget urin ved siden af, skal du kontakte afdelingen, så vi kan give dig råd og vejledning.
Kateteret er et fremmedlegeme, der ligger i blæren, så blæren kan reagere ved at krampe, hvilket kan opleves som meget smertefuldt. Tilstanden kan vare nogle minutter, men vil ofte forsvinde af sig selv. Hvis du oplever tilstanden hyppigt, skal du kontakte afdelingen for råd og vejledning, idet der undertiden kan være behov for at give dig smertestillende i form af en stikpille, som får blæren til at slappe af og smerterne til at forsvinde. Det er en god ide at drikke mindst 2 liter væske dagligt i den periode, du går med kateteret, idet det kan mindske risikoen for at blærekramperne opstår og ligeledes er med til at forhindre infektion.
Det er vigtigt, at den korte sterile lårpose, du har på den første uge, altid er placeret under blæreniveau, da det er vigtigt, at urinblæren er klappet sammen. Ved sengetid og ved middagshvil skal du altid koble natposen til for at forhindre tilbageløb fra en fyldt pose.
Efter 1.operation, hvor dit urinrør er åbnet på undersiden af penis, kan det være en fordel at sidde ned, når du lader vandet, idet urinstrålen ikke vil være samlet som vanligt.
Under indlæggelsen får du løbende mundtlig information om observation og pleje af kateter, poser og så videre.
Kontakt os ved problemer den første tid
Kontakt os, hvis der opstår problemer den første tid efter operationen. Du må ringe direkte herind de første 14 dage efter operationen ved behov for råd og vejledning og ved problemer i form af:
- høj feber over 38,5 grader
- tiltagende rødme, varme og hævelse af operationsområdet
- infektion og hævelse af mundhulen
- problemer med kateteret.
Inden du bliver udskrevet, vurderer vi i samråd med dig, om der er behov for, at du bliver tilknyttet en hjemmesygeplejerske.
-
Har du spørgsmål til operationen, er du velkommen til at kontakte os.
Urologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 30 08
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 12.00
Urologisk Dagafsnit 9
Tlf. 97 66 33 18
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 11.00
Urologisk Sengeafsnit 10
Tlf. 97 66 33 16
Hele døgnet