Den skanning, som du har fået foretaget, viser, at du har en blodprop i en af hjernens pulsårer. Det er den blodprop, der giver dig symptomer.
Medicinsk behandling er førstevalg
Behandlingen af blodproppen sker i første omgang ved hjælp af medicin. Du får lagt et drop i hånden, og via det får du den blodopløsende medicin.
Medicinen gives i løbet af 1 time og er i en del tilfælde i stand til at opløse blodpropper.
Trombektromi
I nogle tilfælde må medicinen ikke anvendes, eller medicinen er ikke alene i stand til at opløse blodproppen. I disse tilfælde kan vi forsøge at udføre trombektomi.
|
Blodproppen forhindrer en del af hjernen i at få tilstrækkeligt med blod.
|
Sådan foregår trombektomien
Behandlingen foregår på Radiologisk Afdeling (røntgenafdelingen), og du vil blive bedøvet under behandlingen, da det er nødvendigt, at du ligger helt stille under hele forløbet.
Når du er blevet bedøvet, anlægges et lille plastikrør i din pulsåre i lysken eller i armen. Gennem dette rør fører vi et kateter – et tyndt rør af plastik – via hovedpulsåren op til halsen.
Via kateteret sprøjter lægen en jodholdig kontrastvæske ind i blodårerne. Ved brug af røntgenstråler kan lægen se, hvor blodproppen er placeret.
|
Lægen fører et kateter ind fra armen eller lysken via hovedpulsåren og videre op i hjernens pulsårer. Dette kateter bruges til at undersøge, hvor blodproppen præcist sidder.
|
Ved hjælp af et endnu tyndere kateter kan lægen enten suge blodproppen ud eller fjerne den med et lille trådnet, der bliver ført ind gennem det helt tynde kateter.
|
Blodproppen kan suges ud ved hjælp af det tynde kateter, der føres ind i hjernens pulsåre.
|
|
|
Lægen kan vælge at fjerne blodproppen med et lille trådnet, der føres igennem det helt tynde kateter.
|
Behandlingen kan vare flere timer.
Efter behandlingen fjernes plastikrøret i pulsåren, og hullet i enten lysken eller armen lukkes. Hvis der har været adgang via pulsåren i armen, vil du have en stramt armbånd på håndleddet i op til et par timer. Hvis lægen har arbejdet gennem din lyske, vil hullet blive lukket med et lille anker på dit blodkar. Dette er ikke noget, du mærker, og det opløses af sig selv i løbet af 2-3 måneder efter indgrebet. I de fleste tilfælde er det også nødvendigt at anlægge en bøjle med en lille ballon oven på lysken. Bøjlen trykker på pulsåren og hjælper med at minimere risikoen for blødning fra pulsåren.
Efter behandlingen
Efter indgrebet er overstået, vil du vågne fra bedøvelsen på opvågningsafsnittet eller på intensivafdelingen, NOTIA. Her vil sygeplejerskerne og lægerne på afdelingen passe dig. Det er vigtigt, at du ligger stille og fladt på ryggen i sengen de første timer efter behandlingen, så der ikke opstår blødning ved indstiksstedet. Personalet fortæller dig mere om, hvordan du skal forholde dig.
Så snart det er muligt, bliver du overflyttet til Neurologisk Afdeling, hvor den videre behandling vil foregå.
Komplikationer og bivirkninger
I nogle tilfælde kan der under oplægning af kateteret gå hul på en pulsåre, så der opstår en hjerneblødning. Risikoen for, at der opstår alvorlige komplikationer med forværring af dine symptomer, er cirka 4-5%.
Du kan tabe håret
Hvis behandlingen varer længe, kan du – på grund af røntgenstrålingen – opleve hårtab i en periode efter behandlingen, men håret vokser ud igen.
Du kan opleve bivirkninger fra kontrasten
Jodholdig kontrast er en klar væske, der under normale omstændigheder udskilles gennem nyrerne i løbet af 24 timer. Hvis du har nedsat nyrefunktion, kan det tage længere tid.
Jodholdig kontrast kan give allergilignende reaktioner. Cirka 5 ud af 100 patienter oplever kvalme, kløe eller udslæt. Risikoen for, at du får behandlingskrævende bivirkninger, er meget sjælden.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at spørge personalet eller kontakte os senere. Vil du vide mere om blodprop i hjernen, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’blodprop i hjernen’.