Strålebehandling
-
-
Inden strålebehandlingen begynder, får du lavet en skanning. Skanningen bliver udelukkende brugt til at planlægge din behandling – du får altså ikke et svar på skanningen.
I forbindelse med skanningen laver vi et lejringsmateriale specielt til dig. Lejringsmaterialet skal sikre, at du ligger på samme måde ved behandlingerne, og kan slappe af, mens behandlingen står på. Lejringsmaterialet bruges ved alle dine behandlinger.
Sådan ser skanneren ud. Ved hjælp af skanningen kan vi planlægge din behandling.
Du vil blive lejret på forskellig måde, afhængigt af hvor på kroppen, du skal skannes. Lejringsmaterialerne er de støttematerialer, du ligger på. Her ses lejringsmaterialer til behandling ved fx lungekræft.
Lejringsmaterialerne her bruges, hvis du får behandling i bækkenområdet.
Her ses lejringsmaterialet til behandling på overkroppen fx brystkræft, hvor armene hviler i de mørkeblå støtter og nakken hviler i den lyseblå pude.
Hvis du skal have behandling på hovedet eller halsen, former vi en maske i plastik til dig, så den passer til dit ansigt. Der er huller i masken, så du kan trække vejret frit. Hvis du lider af klaustrofobi og synes, at masken er skræmmende at have på, så har du mulighed for at få beroligende medicin.
Pas på plastre og streger
Ved skanningen bliver der muligvis sat plastre og streger på din krop. Det er vigtigt, at de bliver siddende, da de skal bruges på den første behandlingsdag. De kan tåle vand og sæbe, men ikke creme. Tør dig forsigtigt, når du tager bad.
-
Første behandlingsdag
Når du møder i Stråleterapien, taler du med en sygeplejerske/radiograf, som fortæller om behandlingsforløbet (behandlingstider, transport, bivirkninger og andet). Du må meget gerne have en pårørende eller ven med.
Du vil derefter få den første behandling ved en accelerator, som er det apparat, der giver strålebehandling.
Sådan ser acceleratoren ud, der giver strålebehandlingen.
Bivirkninger
Bivirkningerne afhænger af, hvor på kroppen der bestråles. Ved informationssamtalen taler du og sygeplejersken/radiografen om, hvilke bivirkninger du eventuelt kan få. De fleste bivirkninger kan afhjælpes. Personalet i Stråleterapien hjælper med råd og vejledning om, hvordan du mindsker ubehaget mest muligt. Det kan i tale om ved den daglige behandling.
Skulle du få brug for at tale med personalet uden for din behandlingstid i hverdagen, så ring på det direkte telefonnummer, som udleveres ved starten af din behandling.
-
Kom i gang med hverdagen
Når du er færdig med strålebehandlingen, er det vigtigt, at du kommer i gang med din normale hverdag igen. Det tager som regel noget tid, fordi du kan føle dig træt, uoplagt og have svært ved at overskue hverdagen. For at styrke dig selv kan det være en god ide at starte med at motionere. Det kan være gåture, løb og andet sport. Start i det små, og stil ikke for store krav til dig selv.
Hvis du er sygemeldt fra dit arbejde, kan det være en god idé at tale med din arbejdsgiver om, hvordan du kommer tilbage på arbejde.
-
Andre rehabiliteringstilbud
Der findes forskellige tilbud i din kommune. Du kan finde tilbuddene påwww.sundhed.dk.
Måske får du brug for anden hjælp. Det kan være psykolog, fysioterapeut eller meget andet. Det kan din praktiserende læge henvise dig til.
Rådfør dig med læge inden udlandsrejse
Hvis du har kræft og ønsker at rejse på ferie til udlandet, skal du være opmærksom på, at den offentlige rejsesygesikring og rejseforsikringer ofte ikke gælder. Uden den rette forsikring kan behandling i udlandet bliver meget dyr. Rådfør dig eventuelt med din læge om, hvorvidt det er forsvarligt at tage af sted.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Du har altid mulighed for at få en samtale med en læge eller sygeplejerske/radiograf undervejs i dit behandlingsforløb.
Har du bruge for at ændre din behandlingstid, er det vigtigt at du snakker med personalet i Stråleterapien om det i åbningstiden.
Du er velkommen til at kontakte Stråleterapien indtil 14 dage efter endt behandling, hvis der er noget, du vil spørge om eller har brug for hjælp til.
Hvis du derefter har brug for hjælp, kan du kontakte Onkologisk Afdeling på telefon 97 66 14 00.
På vores hjemmeside kan du for eksempel finde oplysninger om de skanninger vi udfører, strålebehandling, bivirkninger og praktiske informationer.