Behandling af gentagne ufrivillige aborter med progesteron
Du skal i behandling med progesteron med henblik på at undgå̊ gentagne ufrivillige aborter.
-
Du skal i behandling med progesteron med henblik på at undgå̊ gentagne ufrivillige aborter.
-
Progesteron er et hormon, som kroppen selv producerer i øget mængde efter ægløsning. Det er ikke alle kvinder, som producerer nok progesteron, og de har derfor gavn af ekstra tilskud.
Hormonet virker blandt andet på livmoderslimhinden ved at gøre den tykkere og mere næringsrig, så de optimale forhold er til stede, når det befrugtede æg har passeret gennem æggelederen og ind i livmoderen, eller når kvinden i fertilitetsbehandling får sit befrugtede æg lagt op i livmoderen. En tyk, næringsrig livmoderslimhinde er nødvendig for, at et befrugtet æg kan hæfte sig til slimhinden. Samtidig hæmmer progesteron sammentrækninger i livmoderen, som kan forhindre, at det befrugtede æg kan hæfte til slimhinden.
Der er forskning, som tyder på, at kvinder med 3 eller flere spontanaborter har øget chance for at gennemføre en graviditet, når de får progesteron-tilskud. Man har ikke konstateret nogen negativ effekt af progesteron.
Fakta om kroppens egen produktion af progesteron
Det er ikke simpelt at måle koncentrationen af hormonet progesteron i blodet. Det skyldes, at der er store daglige udsving i blodets koncentration, eftersom progesteron udskilles i bølger fra det gule legeme i æggestokken. Det betyder, at den daglige koncentration varierer inden for et bredt interval inden for kort tid. Derfor er det svært at vurdere, om kvinden producerer for lidt progesteron. En indikation for lav produktion er fx, hvis der går under 10 dage fra ægløsning til første menstruationsdag.
Hvis der gives behandling med progesteron i skeden, transporteres det via lokale blodkar direkte til livmoderen, og måling af progesteron i blodet afspejler således ikke koncentrationen i livmoderen. Koncentrationen af hormonet vil være betydeligt højere i livmoderen end i blodet under behandlingen med lokalt progesteron.
-
Der findes flere forskellige præparater, som indeholder progesteron. De præparater og dertil hørende doser, som vi hyppigst anvender, er:
- Lutinus: vaginaltablet 100 mg – 1 stk. 3 gange dagligt
- Crinone: vaginal gel 90 mg – 1 stk. 2 gange dagligt
- Cyklogest: vaginaltablet 400 mg – 1 stk. 2 gange dagligt.
Der er ikke ét præparat, som er bedre end et andet. Tabletterne skal placeres dybt i skeden og virker hovedsageligt lokalt.
I løbet af dagen siver noget af tabletten ud igen. Det er helt normalt, og det virksomme hormon er allerede optaget gennem slimhinderne. Nogle kvinder foretrækker at bruge et trusseindlæg under behandlingen.
Behandlingens start varierer
For kvinder i fertilitetsbehandling starter typisk behandlingen dagen efter ægudtagning i en frisk cyklus eller 4 dage før ægoplægning i en frysecyklus. Det bestemmes af Fertilitetsenheden.
For kvinder, som forsøger at blive naturligt gravid, starter behandlingen ved første positive graviditetstest.
Behandlingens varighed og udtrapning
Behandlingens varighed er typisk til graviditetsuge 10, medmindre du har fået besked på andet fra din læge. Udtrapning gøres ved at reducere med 1 tablet pr. dag eller stoppe fra den ene dag til den anden.
Hold styr på dine recepter
Hvis du er i tvivl om, hvor mange recepter du har tilbage, beder vi dig om at tjekke dette på mobil-appen ”MinSundhed” eller ”Apoteket”. Hvis du ikke har flere pakninger på recept, kan du kontakte vores sekretær for at få fornyet din recept.
-
Ofte gives progesteron sammen med andre hormonpræparater, og det er derfor vanskeligt at adskille, hvilke præparater der forårsager de enkelte bivirkninger.
Progesteronbehandling kan være forbundet med bivirkninger som hedeture, træthed, brystsmerter og mavesmerter.
Nogen oplever, at deres udflåd bliver lettere lyserødt, da slimhinden kan bløde en smule. Det kan skyldes en rift opstået i forbindelse med oplægning af præparatet i skeden, eller at vaginaltabletten i sig selv gør slimhinden mere sart og skrøbelig. Du kan læse mere om bivirkninger på min.medicin.dk.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Gynækologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 04 30
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 11.00 og 13.00 – 14.00
Opdateret