Klinisk diætist

De kliniske diætisters arbejdsområder omfatter diætbehandling af ernæringsrelatede sygdomme og ernærings- og spisevanskeligheder i forbindelse med øvrige sygdomme.

Kliniske diætister

De kliniske diætister organiseret i CET er hver især tilknyttet en eller flere specialer. Deres daglige arbejdsopgaver organiseres og tilrettelægges derfor i tæt samarbejde med personalet i de respektive specialer.

Arbejdsområde for den kliniske diætist

Betegnelsen klinisk diætist eller diætist er en beskyttet titel og må kun benyttes af personer, som har opnået statsautorisation fra Sundhedsstyrelsen. De kliniske diætisters arbejdsområder omfatter diætbehandling af ernæringsrelatede sygdomme og kostvejledning til raske personer med sygdomsforebyggende formål (Bekendtgørelse om virksomhed som klinisk diætist).

Diætbehandling omfatter dataindsamling, analyse, planlægning, individuel diætvejledning og evaluering gennemført af klinisk diætist. Kliniske diætister har journalføringspligt på lige fod med læger, jordemødre m.fl. (Bekendtgørelse nr. 1373).

Diætistens ansvarsområde er på Aalborg Universitetshospital defineret i ernæringspolitikken, og her delt op på to hovedområder;

  1. at varetage den lægeligt ordinerede diætbehandling/ ernæringsterapi
  2. at rådgive læger, plejepersonale og køkkenpersonale om kost og ernæring

I ernæringspolitikken er det endvidere defineret, at det er den kliniske diætists opgave at;

  1. rådgive læger/plejepersonale om den mest egnede kostform/sondeernæring/tilskudsdrik til specifikt ernæringstruede patienter og i samarbejde med lægen lægge en ernæringsplan'
  2. gå på tilsyn, efter ordination fra læge, hos de ernæringstruede patienter, hvor specialets tilbud/indsats ikke er tilstrækkelig med henblik på at opfylde patientens specifikke behov
  3. at gå tilsyn, hvor der er behov for yderligere individualisering
  4. vejlede diætkrævende patienter
  5. udarbejde skriftligt patientvejledningsmateriale
  6. undervise læger og plejepersonale i ernæringsterapi og diætetik