Mød UAO’en ved Klinisk Farmakologisk Enhed
Præsentation
Klinisk Farmakologi er et tværgående speciale, som omfatter rådgivning og vejledning om lægemidler med det sigte at fremme rationel, sikker og økonomisk anvendelse af lægemidler på alle niveauer.
Specialet kom til Aalborg Universitetshospital i 2018 og i 2023 fik vi selvstændig regionsfunktion. Jeg har været UAO siden starten af 2022, hvor vi blev godkendt til at være uddannelsesafdeling og fik tildelt 2 I-læger og 1 H-læge. Aktuelt har vi 3 I-læger og 3 H-læger ansat i afdelingen.
Klinisk Farmakologisk Enhed tilbyder alle læger i Region Nordjylland rådgivning vedrørende lægemidler på baggrund af konkrete kliniske problemstillinger og kan kontaktes på telefon: 78 46 36 66 alle hverdage fra kl. 8-15 eller mail: kliniskfarmakologiskenhed@rn.dk.
Hvad er det bedste uddannelsesmæssige tiltag, som i øjeblikket foregår på din afdeling?
- At uddannelseslægernes medbragte kompetencer og potentiale så vidt muligt bringes i spil i hverdagens mange forskelligartede opgaver. Dette sker naturligvis under hensyntagen til
uddannelsesprogram, supervision og kompetenceopnåelse.
- Tillid til og tro på uddannelseslægernes forskelligartede kompetencer har blandt andet resulteret i, at vi har fået etableret et CRASH kursus i klinisk farmakologi for uddannelseslæger i RN (se mere på kursusportalen) og igangsat et E-learning projekt, der har til formål at udarbejde et E-learning program, der omhandler forordningslære, til undervisningsbrug på medicinstudiet i Aalborg.
Hvilke erfaringer kunne du tænke dig at høre om fra UAO-kolleger?
- Tips og tricks til at sikre det gode uddannelsesmiljø, når ældre og yngre læger sammen skal have en hverdag til at fungere endnu bedre.
Hvad har du lært i din tid som UAO, som du tænker, at dine kolleger på andre afdelinger kun have glæde
af at høre?
- At nem tilgængelighed af UAO og UKYL i hverdagen og tid til at lytte skaber et godt uddannelsesmiljø samt styrker fællesskabet i afdelingen.
- At tillid og tro på uddannelseslægernes kompetencer og potentiale er med til at skabe øget motivation i hverdagen blandt uddannelseslægerne.
- At uddannelseslægerne gerne vil være med til at præge udviklingen i afdelingen og specialet.
Står I overfor ændringer eller tiltag i afdelingen, som kan smitte af på uddannelsen, og har du gjort dig tanker om, hvordan disse kan imødekommes?
- Aktuelt er den største udfordring nok de mange ændringer, der må forventes at komme efter Folketingets indgåelse af ”Aftale om Sundhedsreform 2024”. Det kommende øgede fokus på
primærsektoren og behandlingsvejledninger giver os nye muligheder for den postgraduate uddannelse. Vi følger denne proces tæt og håber derved på at kunne være lidt på forkant.
- Den nye ”Specialeplan” og ændringen af ”Speciallægeuddannelsen” må ligeledes forventes at kunne få en betydning for den postgraduate uddannelse i vores afdeling. Vi følger også denne proces tæt og forsøger at påvirke processen, når det er muligt.
- Vi planlægger, at UAO-posten skal overleveres til vores UKYL i løbet af 2026 og har af den grund udarbejdet en plan for processen, der skal sikre, at den postgraduate uddannelse ikke påvirkes negativt. Planen blev udarbejdet i forbindelse med min deltagelse på ”Udviklingsforløb for UAO/UA-LO”.
Anja Kirstein
Uddannelses-koordinerende overlæge, MLP
Telefon
97 65 48 7822 41 54 29