Laserbehandling af polyp i blæren
Du skal have laserbehandlet en polyp i blæren. Det foregår ved en kikkertoperation gennem urinrøret op i blæren.
-
Du skal have laserbehandlet en polyp i blæren. Det foregår ved en kikkertoperation gennem urinrøret op i blæren.
-
Behandlingen foregår i lokalbedøvelse
Du skal møde 1 time og 15 minutter inden selve behandlingen starter. Her bliver du taget imod af en sygeplejerske. Sygeplejersken lægger lokalbedøvelse i din blære gennem et tyndt kateter, der føres gennem dit urinrør. Når lokalbedøvelsen er lagt i blæren, fjernes kateteret.
Lokalbedøvelsen skal nu have tid til at virke, og cirka 1 time efter, at du har fået lokalbedøvelsen, bliver du kaldt ind til selve laserbehandlingen.
Selve behandlingen
Behandlingen foregår ved, at vi fører en tynd kikkert gennem urinrøret til blæren. Herefter foretager vi en grundig undersøgelse af blæren. Vi tager en vævsprøve af polyppen og sender prøven til analyse, så vi kan sikre os, at du får den rette behandlingen og efterfølgende bliver tilbudt det korrekte opfølgningsforløb.
Når vævsprøven er taget, påbegynder vi laserbehandlingen. Vi indfører en tynd laserfiber via kikkerten og placerer den et par millimeter over forandringerne, som dernæst kan fjernes. En eventuel blødning kan ligeledes stoppes med laserfiberen.
Behandlingen varer 45-60 minutter afhængigt af antallet at polypper og polyppernes størrelse.
-
Du må spise og drikke som du plejer inden behandlingen. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse, og du skal derfor ikke møde fastende.
Hold pause med blodfortyndende medicin
Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du holde pause med denne forud for behandlingen. Der findes forskellige typer blodfortyndende medicin, og antallet af dage, du skal holde pause med medicinen, er derfor individuel. Kontakt os, hvis du er usikker på, hvor længe du skal holde pause med din blodfortyndende medicin.
-
Når behandlingen er slut, må du umiddelbart herefter tage hjem. Du må gerne køre bil efter behandlingen.
-
Tag den med ro i den første tid
Den første uge efter operationen skal du undgå stød og slag, herunder kondiløb, hårdt fysisk arbejde og tunge løft. Det er nødvendigt for at mindske risikoen for blødninger fra blæren.
Gener ved vandladning
Du kan opleve, at din trang til at komme på toilettet kan være meget kraftig i den første tid efter operationen. Det kan derfor være svært at nå på toilettet i tide, og det kan være nødvendigt med en ble. Årsagen til generne kan være irritation efter operationen. Symptomerne forsvinder oftest i løbet af 2-3 uger.
Tag smertestillende efter behov
Du kan have lette smerter eller ubehag i blære og urinrør i den første tid efter operationen. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb. Vi anbefaler, at du køber den inden operationen, så du har den, når du kommer hjem.
Risiko for blærebetændelse
Der er altid risiko for, at du kan få blærebetændelse, når du har været behandlet i urinvejene. Det skyldes, at de instrumenter, som vi bruger under operationen, kan lave små rifter, som er indgangsport for bakterier og udvikling af blærebetændelse. Du kan forebygge dette ved at drikke rigeligt med væske, så urinvejene bliver skyllet godt igennem. Får du symptomer på blærebetændelse som fx feber, tiltagende hyppig vandladningstrang, vedvarende svie ved vandladning, lugtende eller grumset urin, skal du aflevere en urinprøve hos din egen læge.
Blodig urin efter operationen
Sårskorperne bliver afstødt fra såret i blæren. Derfor kan du i op til 4 uger efter operationen måske have blod i urinen. Hvis du drikker mindst 2 liter væske dagligt, bliver blæren skyllet godt igennem.
Spørg, hvis du er tvivl
Har du problemer det første døgn, efter du er blevet behandlet, er du velkommen til at kontakte os. Derefter skal du kontakte din egen læge, hvis du oplever problemer.
-
Når vi har svar på analysen af den vævsprøve, som vi har taget i forbindelse med behandlingen, skal du have svar. Dette svar kan du få ved fremmøde i Urologisk Ambulatorium, pr brev eller ved en telefonsamtale. Vi aftaler ved behandlingen, hvordan du foretrækker at få svar.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Urologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 30 08
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 12.00
Urologisk Dagafsnit 9
Tlf. 97 66 33 18
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 11.00
Urologisk Sengeafsnit 10
Tlf. 97 66 33 16
Hele døgnet