Kirurgisk behandling af svulst i testiklen
Du skal opereres for at vurdere, om en knude/svulst i din testikel er kræft.
-
Du skal opereres for at vurdere, om en knude/svulst i din testikel er kræft.
-
Under operationen er du fuldt bedøvet
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Vi tager en vævsprøve af knuden. Vævsprøven bliver sendt til analyse, som viser, om knuden er en kræftknude. Svaret på analysen får vi med det samme, og vi kan herefter fjerne testiklen, hvis det viser sig at være kræft. Er der tale om kræft, tager vi samtidig en prøve fra den anden testikel for at undersøge, om denne er rask.
Operationen varer cirka 1 time. Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Først herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen. Forvent, at du er tilbage på sengestuen efter 3 timer, da der går tid både før og efter operationen med forberedelse, bedøvelse, analyse af vævsprøve og opvågning.
-
Fjern hår omkring operationsområdet
Dagen før operationen skal du fjerne hår fra maven og i skridtet omkring testiklerne, samt i et felt på højre lår. Feltet på låret skal være 15 x 15 cm. Brug en trimmer eller saks. Brug ikke en barbermaskine eller en skraber, da de kan efterlade små rifter, som øger risikoen for infektion i operationsområdet. Rens også navlen.
Figuren illustrerer de områder på forsiden af kroppen (de lyse områder), hvor du skal fjerne hår inden operationen.
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Tag bad og børst tænder
- Tag et brusebad om aftenen eller morgenen. Husk at rense navlen godt med en vatpind – især ved robotoperationer.
- Vi anbefaler, at du er omhyggelig med at børste dine tænder og gør det 2 gange i døgnet både før og efter operationen. God hygiejne nedsætter risikoen for infektioner efter operationen.
- Undlad at smøre dig ind i creme.
- Fjern smykker og piercinger.
Medbring medicin
Medbring din medicin i original emballage. Du må først indtage eventuel morgenmedicin, når du møder på afsnittet om morgenen.
-
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du efter operationen kommer i gang med at bevæge dig. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet senere samme dag og kan tage hjem. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
-
Smerter efter operationen
Du kan have lette smerter og ømhed i pungen efter operationen. Det kan vare et par uger. Det kan derfor være en god idé, at du bruger tætsiddende underbukser til at støtte pungen og penis. Har du behov for det, kan du tage smertestillende håndkøbsmedicin. Det er en god idé at købe medicinen på forhånd, så du har den, når du kommer hjem.
Hævelse og misfarvning
Huden omkring såret og ned ad penis kan være hævet og misfarvet efter operationen. Det er helt normalt og forsvinder i løbet af et par uger. Fortager hævelsen sig ikke, kommer der rødme omkring såret eller får du feber, skal du tage kontakt til din læge. Det er tegn på, at der muligvis er gået infektion i såret, hvilket du skal have undersøgt og behandlet.
Du skal ikke have fjernet tråde
Trådene i operationssåret er oftest selvopløselige. Du skal derfor ikke have dem fjernet. Skulle du mod forventning være syet med en tråd, der skal fjernes, giver vi dig besked efter operationen. I så fald skal du have fjernet tråden hos din læge efter 10 dage.
-
Kontrol og videre forløb på Onkologisk Afdeling i Aarhus
Efter operationen vil du blive indkaldt til en røntgenundersøgelse af lungerne. Svar på denne undersøgelse samt svar på vævsprøverne får du på Onkologisk Afdeling i Aarhus. Her vil I også drøfte behovet for yderligere undersøgelser, eventuelt efterbehandling og fremtidig kontrol. Efterbehandlingen vil enten være strålebehandling eller kemoterapi. Over 90 % af alle med testikelkræft bliver helbredt.
Nedfrysning af sæd
Selvom den ene testikel bliver fjernet, er lyst og seksualliv uændret. Din forplantningsevne afhænger af, om du skal have efterbehandling og i givet fald hvilken. Du har mulighed for at få nedfrosset sæd til senere brug. Det kan du blandt andet drøfte med lægen, som indstiller dig til operation.
Når du er færdigbehandlet på Onkologisk Afdeling i Aarhus, kan der være mulighed for at få indopereret en protese i pungen. Protesen er gratis.
-
På vores webside har vi samlet en række informationer om det forløb, du skal igennem. Vi anbefaler dig at besøge siden undervejs.
Du kan besøge websiden her:
https://aalborguh.RN.dk/urologiforløb
Du kan også tilgå websiden ved at skanne QR-koden med kameraet i din telefon.
Har du spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.
Urologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 30 08
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 12.00
Urologisk Dagafsnit 9
Tlf. 97 66 33 18
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 11.00
Urologisk Sengeafsnit 10
Tlf. 97 66 33 16
Hele døgnet