Kikkertoperation for forsnævring i urinrøret
Du skal opereres for forsnævring i urinrøret. Operationen er en kikkertoperation. Ved operationen føres en kikkert op gennem urinrøret, og forsnævringen skæres op for at skabe mere plads i urinrøret.
-
Du skal opereres for forsnævring i urinrøret. Operationen er en kikkertoperation. Ved operationen føres en kikkert op gennem urinrøret, og forsnævringen skæres op for at skabe mere plads i urinrøret.
-
Under operationen er du fuldt bedøvet. Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Du får kateter
Når proceduren er færdig, får du lagt et kateter op i blæren. Det skal forhindre, at den forsnævring, der netop er blevet skåret igennem, vokser sammen igen.
Operationen varer cirka 15 minutter. Der går desuden tid både før og efter operationen med forberedelse, bedøvelse og opvågning.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Tag bad og børst tænder
- Tag et brusebad om aftenen eller morgenen. Husk at rense navlen godt med en vatpind – især ved robotoperationer.
- Vi anbefaler, at du er omhyggelig med at børste dine tænder og gør det 2 gange i døgnet både før og efter operationen. God hygiejne nedsætter risikoen for infektioner efter operationen.
- Undlad at smøre dig ind i creme.
- Fjern smykker og piercinger.
Medbring medicin
Medbring din medicin i original emballage. Du må først indtage eventuel morgenmedicin, når du møder på afsnittet om morgenen.
-
Vi vejleder dig om kateteret
Skal du ikke beholde blærekateteret, må du tage hjem, når dette er fjernet, og når du kan lade vandet. Skal du beholde blærekateteret, vejleder vi dig i, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem. Vi aftaler også det videre forløb.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet senere samme dag Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
-
Smerter efter operationen
Du kan have lette smerter og ømhed efter operationen. Har du behov for det, kan du tage smertestillende håndkøbsmedicin. Det er en god idé at købe medicinen på forhånd, så du har den, når du kommer hjem.
Du kan have blod i urinen
Du skal forvente, at du nogle dage efter udskrivelsen kan have blod i urinen. Det er derfor vigtigt, at du drikker mindst 2 liter væske hver dag for at skylle blæren godt igennem.
Undgå hård fysisk aktivitet
For at give operationssåret ro til at hele bør du undgå hårdt fysisk arbejde, tunge løft, sex og løb de første dage efter operationen. Du skal også regne med at være sygemeldt i cirka 2 dage. Har du et fysisk hårdt arbejde, skal du regne med at være sygemeldt cirka 1 uge.
Vær opmærksom på blærebetændelse
Der er altid risiko for, at du kan få blærebetændelse, når du har været behandlet i urinvejene. Det skyldes, at de instrumenter, vi bruger under operationen, kan lave små rifter, som er indgangsport for bakterier og udvikling af blærebetændelse. Får du symptomer på blærebetændelse som fx feber, tiltagende hyppig vandladningstrang, vedvarende svie ved vandladning, lugtende eller grumset urin, skal du aflevere en urinprøve hos din egen læge.
-
Vi indkalder dig til kontrol cirka 3-4 måneder efter operationen i Urologisk Ambulatorium for at følge op på behandlingen. Her vil vi blandt andet drøfte, om du synes, at operationen har haft en effekt.
I nogle tilfælde kan der være behov for at efterbehandle ved regelmæssigt at lægge et kateter op i urinblæren forbi forsnævringen. Det er for at undgå, at der igen dannes arvæv, og at forsnævringen igen kommer til at genere din vandladning. Bliver dette aktuelt for dig, vil du kort tid efter operationen få tilsendt en tid hos en sygeplejerske, som vil lære dig teknikken.
-
Har du spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.
Urologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 30 08
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 12.00
Urologisk Dagafsnit 9
Tlf. 97 66 33 18
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 11.00
Urologisk Sengeafsnit 10
Tlf. 97 66 33 16
Hele døgnet