Sådan bruger du blærekateter tilsluttet pose
Du har fået et blærekateter, som er nødvendigt for at kunne tømme din blære for urin.
Kateteret er lavet af silikone og er cirka 40 cm langt. Det er lagt op i blæren gennem urinrøret. Her bliver det holdt fast ved hjælp af en lille ballon, som er fyldt med væske. Kateteret er forsynet med en slange, der automatisk leder urinen ud i en pose, som du selv åbner og tømmer.
Sådan ser kateteret ud. |
-
Du har fået et blærekateter, som er nødvendigt for at kunne tømme din blære for urin.
Kateteret er lavet af silikone og er cirka 40 cm langt. Det er lagt op i blæren gennem urinrøret. Her bliver det holdt fast ved hjælp af en lille ballon, som er fyldt med væske. Kateteret er forsynet med en slange, der automatisk leder urinen ud i en pose, som du selv åbner og tømmer.
Sådan ser kateteret ud.
-
Placér kateteret rigtigt
Du skal placere kateteret, så knæk, træk og tryk fra kateteret forebygges. Det er nødvendigt for at undgå, at tyngden af kateteret trykker indvendigt i blæren.
- Som kvinde kan du gøre dette ved fx at sætte kateteret fast i lysken med et stykke plaster eller holde det på plads med et par tætsiddende underbukser.
- Som mand er det vigtigt, at du sætter kateteret fast med penis fikseret opad mod navlen. Alternativt kan du holde kateteret på plads med et par tætsiddende underbukser.
- For både mænd og kvinder anbefales det, at du skiftevis fikserer urinposen på henholdsvis højre eller venstre lår. Fikseringen af kateter og urinpose er vigtig, så der ikke opstår sår i blæren og urinrøret fra tryk eller træk i kateteret og urinposen.
Hos kvinder.
Hos mænd.
Placér posen rigtigt
Du skal placere posen, så den sidder under blæren, både når du står og ligger. Om dagen kan du bruge en pose med kort slange og sætte posen fast på dit lår.
Når du sover, både om natten og ved eventuel middagslur, kan du koble kateteret til en pose med lang slange, så posen kan hægtes på siden af sengen.
Tøm posen
Du skal som minimum tømme posen, når den er ¾ fuld, eller hvis den generer dig.
Sådan ser posen til dagtimerne ud
Sådan ser natposen ud
Skift pose ugentligt
Når du skifter dagposen, skal du undgå at røre ved studsen Du kan bruge dag- og nat-urinpose i én uge. Herefter skal de skiftes.
Du kan med fordel gemme natposens beskyttelseshætte, der sidder på studsen, når posen er ny. Denne kan bruges til at beskytte studsen om dagen, når du ikke bruger posen.
-
Vask dig dagligt
Du skal dagligt vaske dig omkring urinrørsåbningen og langs kateteret med mild sæbe. Det er vigtigt for at undgå infektion. Du skal også huske at vaske hænder, både før og efter du rører ved kateteret og urinposen.
Drik 2 liter væske hver dag
Der er større risiko for, at du får blærebetændelse og blod i urinen, når du har blærekateter. Det kan medføre, at blærekateteret stopper til. Derfor er det vigtigt, at du drikker 2 liter væske hver dag. Alle former for væske tæller, både kaffe, te, juice, vand og lignende. Får du alligevel problemer med, at kateteret stopper til, kan hjemmesygeplejersken skylle kateteret igennem med saltvand.
Din hjemmesygeplejerske eller læge skifter kateter
Dit kateter skal skiftes efter 6-12 uger. Det foregår oftest hos din hjemmesygeplejerske eller egen læge. I enkelte tilfælde foregår det i Urologisk Ambulatorium.
Du kan opleve gener
Du vil opleve, at der er en række gener ved at have et kateter. Du kan få svie, du kan have smerter, og der kan sive urin langs kateteret og være blod i urinen. Hvis der er blod i urinen, er det vigtigt, at du drikker ekstra meget og tømmer blæren oftere, indtil urinen igen er klar. Hvis du får feber, skal du kontakte din egen læge.
Når du har sex
Din lyst til at have et seksualliv forsvinder ikke, fordi du får kateter. Det kan dog være besværligt at gennemføre et samleje, når du har kateter. Som kvinde kan du sætte kateteret fast med et plaster på maven. Som mand kan du lægge kateteret langs bagsiden af penis og trække et kondom henover. Pas på ikke at trække i kateteret.
Når du har brug for flere urinposer
Hvis du har brug for flere poser, inden din bevilling eventuelt er gået igennem, kan du kontakte Urologisk Ambulatorium. Hvis det er en midlertidig løsning, laves der ikke bevilling.
-
Hvis du har spørgsmål til brugen af blærekateter, er du velkommen til at kontakte os.
Urologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 30 08
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 12.00
Urologisk Sengeafsnit 10
Tlf. 97 66 33 16
Hele døgnet