Fjernelse af bryst og skildevagtslymfeknuder under fryseundersøgelse
Dette er en information til dig og dine pårørende om den operation, som du skal have foretaget, da du har en kræftknude i brystet, og du i samråd med lægen har besluttet, at få fjernet dit bryst. Fjernelse af brystet kaldes også en mastektomi.
Under operationen vil lægen fjerne dit bryst samt dine skildvagtslymfeknuder, som sidder i armhulen. Skildvagtslymfeknuderne, som også kaldes Sentinel Node, er den eller de lymfeknuder i armhulen, som lymfevæsken fra brystet først løber op til. Lægen fjerner skildvagtslymfeknuderne for at undersøge om, der er kræftceller deri. Hvis der ikke er kræftceller i skildvagtslymfeknuderne, er der ingen grund til at fjerne øvrige lymfeknuder.
-
Dette er en information til dig og dine pårørende om den operation, som du skal have foretaget, da du har en kræftknude i brystet, og du i samråd med lægen har besluttet, at få fjernet dit bryst. Fjernelse af brystet kaldes også en mastektomi.
Under operationen vil lægen fjerne dit bryst samt dine skildvagtslymfeknuder, som sidder i armhulen. Skildvagtslymfeknuderne, som også kaldes Sentinel Node, er den eller de lymfeknuder i armhulen, som lymfevæsken fra brystet først løber op til. Lægen fjerner skildvagtslymfeknuderne for at undersøge om, der er kræftceller deri. Hvis der ikke er kræftceller i skildvagtslymfeknuderne, er der ingen grund til at fjerne øvrige lymfeknuder.
-
Inden operationen sprøjter sygeplejersken lidt radioaktiv væske ind i dit bryst. Under operationen bliver brystet også sprøjtet med blåt farvestof. Disse indsprøjtninger hjælper lægen med at finde skildvagtslymfeknuderne. Hverken den radioaktive væske eller det blå farvestof er farligt for dig.
Hvis du ved, at du ikke kan tåle farvestof og derfor kan risikere en allergisk reaktion, skal du informere lægen eller sygeplejersken om dette.
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop i håndryggen, som giver dig væske. Du bliver også tilkoblet overvågningsudstyr.
Under operationen fjerner lægen brystet, og dine skildvagtslymfeknuder. Mens du er bedøvet, bliver skildvagtslymfeknuderne undersøgt for kræftceller med en hurtig metode. Hvis undersøgelsen viser, at de indeholder kræftceller, fjerner lægen de resterende lymfeknuder i armhulen under samme operation, hvis dette er aftalt.
Det bortopererede bryst og skildvagtslymfeknuderne bliver efter operationen undersøgt grundigt. Hvis denne undersøgelse viser, at der alligevel er tale om spredning til skildvagtslymfeknuderne, vil du måske blive anbefalet at få fjernet de øvrige lymfeknuder i armhulen ved en ny operation.
I sjældne tilfælde kan sporstofferne ikke finde dine skildvagtslymfeknuder, og lægen kan derfor blive nødt til at bortoperere alle lymfeknuderne i armhulen
Hvis lægen vurderer det nødvendigt, vil der blive lagt et dræn (en tynd plastikslange) ved såret for at lede overskydende blod og sårvæske væk. Drænet fjernes dagen efter operationen. Efter operationen har du et sår, som dækkes af plaster.
Selve operationen varer cirka 2 timer. Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du udskrives til dagafsnittet.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, piercinger ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden du bedøves.
- Kontaktlinser. Du må ikke have kontaktlinser på under operationen.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere dig inden operationen. Brug heller ikke deodorant i den armhule, hvor du skal opereres. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern hår i operationsområdet
2 dage før operationen skal du fjerne hår i armhulen. Undlad at bruge en skraber, da denne kan efterlade små rifter i huden og derved øge risikoen for infektion. Barber dig derfor med en barbermaskine eller trimmer. Hvis du ikke selv har mulighed for at barbere dig, vil vi hjælpe på operationsdagen.
Tag medicin som aftalt på forberedelsesdagen
Hvis du plejer at tage medicin om morgenen, er det narkoselægen, der bestemmer, hvad du eventuelt skal have på operationsdagen.
Tag imod smertestillende før operationen
Vi giver dig en eller flere tabletter, som du må skylle ned med vand. Tabletterne er oftest langtidsvirkende smertestillende medicin, der optages under operationen, og som virker efter operationen.
-
Risiko for blødning
De første timer efter operationen er der en lille risiko for, at der kan opstå blødning i såret Sker det, kan det blive nødvendigt at stoppe blødningen ved en ny, mindre operation. Denne blødning kan farve huden omkring såret blå. Den blå farve forsvinder af sig selv i løbet af 2-3 uger.
Forvent misfarvning af urin og afføring
Det blå farvestof, som sprøjtes ind i brystet under operationen, kan farve din urin og afføring blågrøn i et par dage. Det kan også gøre dig lidt bleg, men det forsvinder efter 1-2 dage.
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig efter operationen. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for.
Fysioterapi
Efter en brystoperation kan muskler og sener på brystvæggen og omkring skulderleddet blive stramme og midlertidigt svækkede. I dit behandlingsforløb kommer du derfor til at tale med en fysioterapeut, der vejleder dig i forebyggende øvelser.
Udskrivelse
Du bliver udskrevet samme dag af en sygeplejerske.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet. Sørg derfor for at have en pårørende til at køre dig hjem, hvis du udskrives samme dag.
Det kan være en god idé, at din pårørende er hos dig de første 24 timer efter operationen, for at holde øje med eventuelle eftervirkninger fra operationen eller narkosen.
-
Fjern forbindingen
Du skal fjerne forbindingen over såret 24 timer efter operationen. Hvis du under det hvide plaster har brune plaster-strips, skal disse blive siddende alt efter aftale med sygeplejersken.
Vær opmærksom på infektion
Får du rødme, varme, smerte eller feber, kan det være tegn på betændelse ved operationssåret, og du skal behandles. Kontakt os, hvis du oplever tegn på infektion. Uden for vores åbningstid bedes du kontakte Lægevagten.
Undgå karbad, svømmehal og havbad
Du må tage brusebad fra dagen efter operationen. For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at tage karbad, gå i svømmehal og bade i havet de første 2-3 uger efter operationen.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af dit fysiske og psykiske helbred. Tal med lægen om netop dit behov.
Undlad at ryge
Nikotin får blodkarrene til at trække sig sammen, hvorved der ikke kommer nok ilt til det område, hvor du er opereret. Det nedsætter sårets heling og øger risikoen for infektion. Vi anbefaler derfor, at du undlader at ryge og undlader at bruge nikotinholdige præparater i 8 uger efter operationen. Dette gælder også e-cigaretter uden nikotin.
Forvent dannelse af sårvæske
Hvor bryst og skildvagtslymfeknuder er fjernet, er der en indvendig sårflade, som danner sårvæske. Sårvæsken kaldes også serom. De fleste patienter danner serom efter operationen. Det kan ophobe sig under såret og kan vise sig som hævelse og spænding i huden. Bliver du generet af serom, kan du få det tømt ud gennem en kanyle. Du kan som regel ikke mærke stikket, da du i nogen tid efter operationen vil være følelsesløs i området omkring såret. Det kan være nødvendigt at få tømt serom flere gange med nogle dages mellemrum. Kontakt os per telefon, helst mellem klokken 8.00 og 9.00 på hverdage, hvis du har behov for at få tømt serom.
Seromdannelse er helt normalt efter den operation, du har gennemgået, og har intet med kræftsygdommen at gøre.
Tal eventuel med patientforening
Du har mulighed for at tale med en kvinde, der tidligere er brystopereret. Kvinden kommer fra patientforeningen Dansk Brystkræft Organisation (DBO), der er organiseret under Kræftens Bekæmpelse. Hun kender de eventuelle problemer, som sygdommen og behandlingen kan medføre. Du kan læse mere om DBO på deres hjemmeside https://brystkraeft.dk
-
Samtale efter operationen
Ca. 10-14 dage efter operationen vil du få svar på undersøgelsen af det bortopererede bryst og skildvagtslymfeknuder, og om det er nødvendigt at fjerne flere lymfeknuder ved en ny operation.
Efterbehandling og kontrol
Din efterbehandling og fremtidig opfølgning varetages af Onkologisk Ambulatorium.
-
Når dit bryst er blevet fjernet, får du et asymmetrisk udseende. For at gøre denne asymmetri mindre synlig får du tilbudt en brystprotese. Senere kan du eventuelt tilbydes en rekonstruktion af brystet.
Brystprotese
Udover at give dig et symmetrisk udseende har protesen også betydning for din balance i kroppen og din kropsholdning. Vi vil vise dig forskellige typer af brystproteser. Nogle er selvsiddende, mens andre sættes ind i en bh.
Inden operationen vil du blive tilbudt en bh med en midlertidig brystprotese. Når du efterfølgende har fået svar på din operation, vil vi tale med dig om evt. mulighed for anden protese.
Rekonstruktion af brystet
En del kvinder, der har fået fjernet et bryst, har mulighed for senere at få det rekonstrueret. Almindeligvis kan rekonstruktionen påbegyndes 1 år efter, at brystet er blevet fjernet. Rekonstruktionen af brystet kan udføres på forskellige måder. Du kan tale med lægen om dine muligheder. Hvis du ønsker at få rekonstrueret dit bryst, kan du blive henvist til Plastikkirurgisk Afdeling af lægerne i Onkologisk Ambulatorium eller din praktiserende læge.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Plastik- og Mammakirurgisk Afdeling
Tlf. 97 66 06 24
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 7.00 – 10.00 og 13.00