Anlæggelse af veneport
Du skal have anlagt en veneport i en stor vene (blodåre). Veneporten skal bruges, når du skal have din behandling. Det kan der være flere årsager til, at du skal have kemoterapi gennem en veneport:
- Det kan være svært at anlægge en venflon (intravenøs adgang i din blodåre til at give medicinen i).
- Du skal have medicinen via en pumpe kontinuerligt over flere dage.
- Du skal have parenteral ernæring i en blodåre.
Vi viser dig, hvordan veneporten fungerer, inden du bliver opereret.
-
Du skal have anlagt en veneport i en stor vene (blodåre). Veneporten skal bruges, når du skal have din behandling. Det kan der være flere årsager til, at du skal have kemoterapi gennem en veneport:
- Det kan være svært at anlægge en venflon (intravenøs adgang i din blodåre til at give medicinen i).
- Du skal have medicinen via en pumpe kontinuerligt over flere dage.
- Du skal have parenteral ernæring i en blodåre.
Vi viser dig, hvordan veneporten fungerer, inden du bliver opereret.
-
Under operationen er du lokalbedøvet. Lokalbedøvelse vil sige, at du får lagt bedøvelsen med indsprøjtning ved operationsstedet. Dermed er kun operationsstedet bedøvet, mens du er vågen. Du vil ikke føle smerte, men kan mærke berøring.
En veneport er et system, hvor et lille kammer er tilsluttet en slange. Lægen indopererer kammeret lige under dit kraveben og fører slangen ned i en stor vene. Der er adgang til den store vene via en nål i kammeret. Du kan mærke en forhøjning i huden, dér hvor veneporten er placeret. Når veneporten er indopereret, bliver såret limet sammen med klar lim. Limen forsvinder efter 8-10 dage. Operationen varer cirka 1 time.
-
Aftal tid til blodprøve
Højst 1 uge før operationen skal du have taget en blodprøve. Du skal selv bestille tid til prøven på sygehuset eller hos din egen læge. Hvis prøven tages på sygehuset, kan du bestille tid på https://booking.RN.dk
Du skal bruge MitID for at bestille. Husk at medbringe dit sundhedskort (det gule sygesikringsbevis), når du skal have taget blodprøven.
Vær opmærksom på blodfortyndende medicin
Hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin, skal du aftale med den behandlingsansvarlige læge, om du eventuelt skal holde pause med medicinen inden operationen. Derudover må du gerne tage din sædvanlige medicin.
Ring til os, hvis du bliver syg eller får skader i operationsområdet
Det kan være nødvendigt at udsætte din operation, hvis du:
- får sår eller rifter, eller udslæt dér, hvor du skal opereres
- er meget forkølet, syg eller har feber.
Hygiejne og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller/kontaktlinser, høreapparat og tandprotese må du gerne bruge som du plejer.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad at smøre dig ind i nogen form for creme, da det gør det vanskeligt at desinficere dig inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
-
Bliv på afdelingen
Efter operationen skal du blive på afdelingen i 2 timer. Her vil vi observere, om du får komplikationer efter operationen, fx blødning.
-
Tag smertestillende medicin efter behov
Du kan have smerter i såret i de første dage efter operationen. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb, fx paracetamol.
Undgå tunge løft
Du skal undgå tunge løft i de første 14 dage efter operationen.
Kontakt os ved tegn på infektion
Smerter, hævelse, rødme og feber kan være tegn på infektion. Kontakt os, hvis du stadig har smerter i såret efter 4-5 dage, eller hvis du oplever tegn på infektion.
-
Sådan bruges veneporten
Veneporten skal bruges, når du skal have din kemobehandling. Sygeplejersken lægger en nål i kammeret, som kobles til dropslangen. Så er der forbindelse til den store vene, og du kan få din behandling. Inden sygeplejersken tager nålen ud, bliver kammeret skyllet godt igennem med heparin, som er blodfortyndende. Det forhindrer, at systemet stopper til.
Dyrk ikke sport
Du bør ikke dyrke kontaktsport, mens du har veneport. Derudover er det ikke nødvendigt at tage særlige hensyn til veneporten.
Når veneporten skal fjernes
Efter du er færdig med din behandling, vil den behandlingsansvarlige læge vurdere, om du skal have fjernet veneporten. Der er ingen medicinske grunde til at fjerne veneporten inden for en bestemt tidsperiode. Hvis du skal have fjernet veneporten, bliver du kontaktet af en forløbskoordinator, når vi har tid til at fjerne den. Fjernelse af veneporten foregår i lokalbedøvelse og er et mindre indgreb, end da du fik anlagt veneporten.
-
Der er en lille risiko for komplikationer i forbindelse med selve operationen, fx kan man i sjældne tilfælde komme til at stikke hul på lungehinden. Det vil kræve behandling. Hos en mindre del af patienterne kan det ske, at veneporten ikke fungerer efter hensigten, så den må lægges om eller fjernes.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Onkologisk Afdeling
Tlf. 97 66 14 00
Mandag – fredag 8.00 – 15.00
Find mere info: https://aalborguh.RN.dk/onkologi