Sådan hjælper du dit barn til at håndtere din sygdom
-
-
Det kan være svært at være barn til en forælder med kronisk nyresygdom.
Forskning viser, at kronisk nyresygdom ikke kun påvirker dig som patient og din ægtefælle eller samlever, men i lige så høj grad også dit barn eller dine børn. Der er derfor behov for, at du er opmærksom på dit barns trivsel og reaktioner.
“Vi er sådan set ikke en familie mere”.
Tag barnet med
Dit barn er meget velkommen til at komme med ind i Dialysen, så barnet kan se, hvor du er henne, når du får dialyse, og hvad der sker under behandlingen.
Har dit barn brug for en snak for at få afklaret nogle spørgsmål, er barnet velkommen til at tale med personalet.
”Jeg er sikker på, at min mor blev syg, fordi jeg ikke havde været sød nok og larmede for meget. Hun sagde jo tit: Jeg får ondt i hovedet af alt det råberi".
Tal med barnet om din sygdom
Som forælder kan det være svært at involvere barnet i sin sygdom, fordi du ønsker at beskytte barnet. Det er imidlertid forældrene, barnet har størst tillid til, og barnet klarer situationen bedst ved at blive inddraget.
Undersøgelser viser, at børn kan opfatte det som et tillidsbrud, hvis de finder ud af, at der er blevet holdt noget skjult for dem omkring fars eller mors sygdom. Børn får ofte fantasier, som er værre end virkeligheden, når de ikke bliver informeret om realiteterne.
”Har vi mod til at tale med børnene, opdager vi,
at det er lettere at tale end at tie”.
-
I kan søge yderligere hjælp og information her:
- Foreningen Skyggebørn tilbyder gratis hjælp til børn, der oplever sorg. Læs mere om Skyggebørn på https://skyggeboern.dk/om-skyggeboern
- Det nationale sorgcenter Børn, Unge og Sorg tilbyder gratis psykologhjælp til børn og unge under 28 år, hvis forældre eller søskende er alvorligt syge. Læs mere på https://bornungesorg.dk
- Kommunerne har tværfaglige teams for børn fra 0-6 år.
- I kan også få hjælp hos den lokale sundhedssygeplejerske eller andre ressourcepersoner. Fx kan en lærer, som barnet er nært knyttet til, være til stor hjælp.
- I er også velkomne til at kontakte socialformidler Anne Marie Buus Nielsen, Nyremedicinsk Afdeling på tlf. 97 66 26 80. Mail: ambn@RN.dk Anne Marie kan tilbyde en samtale med børn og/eller nyresyge forældre, hvor I kan få information om, hvor I som familie kan hente yderligere hjælp og støtte.
”At miste forældre er svært –
men at have syge forældre kan være sværere”.
Nyremedicinsk Afdeling
Hæmodialyseafsnit 3Ø
Tlf. 97 66 37 02
P-dialyseafsnit
Tlf. 97 66 37 31
Citaterne i pjecen er fra henholdsvis børn med alvorligt syge forældre og fagpersoner.