Undersøgelse af knoglerne og CT-skanning
-
-
Du får lagt en plastikkanyle i armen
Du møder ind på Nuklearmedicinsk Afdeling og får lagt en plastikkanyle (venflon) i en blodåre i armen. Ubehaget kan sammenlignes med at få taget en blodprøve.
Du får en indsprøjtning med sporstof
Du får en indsprøjtning med en lille mængde radioaktivt sporstof i blodåren. Der er ingen bivirkninger i forbindelse med sporstoffet.
Det tager minimum 2 timer for det radioaktive sporstof at fordele sig i kroppen, og ventetiden udnyttes til at lave CT-skanningen.
Plastikkanylen bliver liggende i armen, da den skal bruges til CT-skanning på Radiologisk Afdeling
Du går til CT-skanning
Efter indsprøjtningen skal du gå til Radiologisk Afdeling og melde din ankomst. På undersøgelsesstuen hjælper personalet dig med at blive placeret på lejet, og kobler en plastikslange til plastikkanylen, så du kan få røntgenkontraststof under skanningen.
Du vil mærke, at kontrasten løber ind, men det må ikke gøre ondt. Ved smerter skal du give besked til personalet. Kontrasten kan give varme i kroppen, fornemmelse af vandladningstrang og metalsmag i munden. Dette forsvinder dog hurtigt igen, når kontrastvæsken fordeler sig i blodårer og indre organer.
Inden selve skanningen forlader personalet stuen, men de kan se og høre dig under hele skanningen. Lejet, du er placeret på, bevæger sig gennem CT-skanneren. Mens lejet bevæger sig, tager skanneren billeder fra forskellige vinkler med få millimeters afstand.
Du vil flere gange under skanningen blive bedt om kortvarigt at holde vejret for at undgå forstyrrelse fra din vejrtrækning på billederne. Det er vigtigt, at du ligger helt stille under hele skanningen.
CT-skanningen varer cirka 15 minutter. Herefter fjerner vi venflon, og du skal nu gå tilbage til Nuklearmedicinsk Afdeling for at få udført knoglescintigrafien.
Du går til knoglescintigrafi
Tidligst 2 timer efter indsprøjtning af det radioaktive sporstof kan vi starte din skanning af knogler på Nuklearmedicinsk Afdeling. Umiddelbart inden skanningen skal du lade vandet, da det er vigtigt, at din blære er tømt.
Under skanningen skal du ligge stille på ryggen på et smalt leje. Selve skanningen varer mellem 10 og 45 minutter.
Undersøgelsen varer i alt 3-4 timer.
I visse tilfælde får du samtidig lavet en CT-skanning (uden kontrast).
-
Bestil tid til en blodprøve inden undersøgelsen
Da du skal have kontrastvæske til CT-skanningen, har vi brug for at vide, om dine nyrer fungerer, som de skal og kan udskille kontrastvæsken efter skanningen. Det undersøger vi ved hjælp af en blodprøve, der måler dit P-kreatinin. Du skal derfor bestille tid til en blodprøve, der skal tages 1-6 dage inden undersøgelsen. Prøven må ikke være mere end 7 dage gammel på undersøgelsestidspunktet, da vi så ikke kan bruge prøvens resultat.
Drik rigeligt dagen inden undersøgelsen
Dagen før undersøgelsen skal du drikke rigeligt med væske – mindst 2 liter. Det kan være saft, vand eller juice. Når kroppen får væske nok, kan nyrerne hurtigere udskille kontrastvæsken efter undersøgelsen.
Drik 1½ liter vand lige før undersøgelsen
30 minutter før dit mødetidspunkt på Nuklearmedicinsk Afdeling er det vigtigt, at du begynder at drikke 1½ liter stuetempereret vand. Det svarer til cirka 10 kopper. Drik dette jævnt fordelt, indtil du bliver kaldt ind til CT-skanningen.
Vandet hjælper med at give et tydeligere billede af din tarm.
Du må gerne gå på toilettet undervejs.
Spis et let måltid på undersøgelsesdagen
For at opnå de mest tydelige billeder anbefaler vi at det seneste måltid, du spiser, er let fordøjeligt. Det kan fx være yoghurt, suppe eller hvidt brød.
-
Gør som du plejer
Der er ingen forholdsregler efter undersøgelsen. Du må tage medicin og køre bil, som du plejer, selvom du har fået et radioaktivt sporstof og kontrastvæske.
Søg læge ved smerte eller føleforstyrrelser
Der kan komme udsivning af kontrastvæske under huden. Dette er generende, men en ufarlig og forbigående tilstand. I sjældne tilfælde kan der opstå forværring af smerte eller føleforstyrrelser. Sker dette, skal du søge lægehjælp.
Hvis du er i behandling med interleukin-2
Du kan opleve allergilignende symptomer, typisk udslæt i op til 2 uger, efter at du har fået kontraststoffet, hvis du er i behandling med interleukin-2. Sker dette, skal du kontakte din egen læge.
-
Du får svar fra Urologisk Ambulatorium, som har henvist dig til undersøgelserne.
-
Der er risici forbundet med røntgenstråling. Fordelen ved at bruge røntgenstråler overstiger dog i langt de fleste tilfælde den risiko, der er ved at få lavet en CT-skanning. Vil du vide mere om risici, kan du læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på ’røntgenstråler og risici’.
Der er risici forbundet med kontrastvæske. Jodholdigt kontraststof kan – som andre former for lægemidler – give allergilignende reaktioner. Cirka 5 ud af 100 patienter vil opleve kvalme, lidt opkast, kløe eller udslæt. 1 ud af 1000 vil få bivirkninger, der kræver behandling. Du kan også læse mere om dette på patienthåndbogen.dk. Søg på ’kontrast og CT-skanning’.
For yderligere information om risiko ved undersøgelse med radioaktivt sporstof, kan du læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på 'nuklearmedicinske undersøgelser og risiko'.
-