Gode råd når du har fået anlagt en stent i spiserøret, Aalborg
Den første dag efter behandlingen bør du kun spise flydende kost, da det tager lidt tid for stenten at udvide sig. Derefter kan du forsøge dig med kostrådene i denne pjece.
Hvis maden sætter sig fast, skal du henvende dig til egen læge eller vagtlæge.
Tag håndkøbsmedicin mod smerter
Du må forvente ubehag 2-3 dage efter at stenten er anlagt. Du kan tage paracetamol for at lindre smerterne (fx Panodil®).
-
Den første dag efter behandlingen bør du kun spise flydende kost, da det tager lidt tid for stenten at udvide sig. Derefter kan du forsøge dig med kostrådene i denne pjece.
Hvis maden sætter sig fast, skal du henvende dig til egen læge eller vagtlæge.
Tag håndkøbsmedicin mod smerter
Du må forvente ubehag 2-3 dage efter at stenten er anlagt. Du kan tage paracetamol for at lindre smerterne (fx Panodil®).
Følg disse råd, så du undgår, at maden sætter sig fast og tilstopper stenten:
2 dage efter stentanlæggelsen må du spise almindelig mad med blød konsistens. Mærk efter, om det føles fint at synke maden. Ellers må du tage en ekstra dag med flydende kost eller forsøge dig med en blødere konsistens.
- Spis i siddende eller halvsiddende stilling.
- Tag små bidder ad gangen og tyg dem meget grundigt.
- Drik rigeligt til maden. Drik gerne kulsyreholdige drikke som danskvand, sodavand og øl – det renser stenten.
- Undgå mad med hård stegeskorpe og hårde former for rå frugt og grøntsager.
- Spis lidt og tit – 3 hovedmåltider og 4 mellemmåltider dagligt.
Du skal spise energi- og proteinholdig kost, hvis du har tabt dig. Energi kommer fra fedt, kulhydrat og protein i maden. Fedtet findes i smør, olie, margarine, mayonnaise, fløde, sødmælk, ost, kage, nødder og dessert. Protein findes hovedsageligt i kød, fisk, fjerkræ, æg, ost og mælkeprodukter. Spørg os efter pjecer om energirig kost og proteindrikke.
Du kan spise almindelig mad med blød konsistens.
Kød
Kød skal koges eller steges let. Hak kødet før eller efter tilberedningen, hvis du ikke er i stand til at tygge maden grundigt. Kan du tygge kødet grundigt, kan du nøjes med at skære det i små bidder på tallerkenen.
Grøntsager
Du kan spise både rå og kogte grøntsager, men du skal servere dem i små stykker og tygge dem grundigt. Undgå trevlede grøntsager eller skær dem ud i meget små stykker.
Frugt
Frugt skal være moden og blød. Fjern skind eller skræl, hvis det er sejt, eller skær det meget småt ud. Undgå trevlede frugter eller skær dem ud i meget små stykker.
Se også oversigten over anbefalet mad nederst.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Mad, som vi anbefaler
Mad, som vi fraråder
Mælkeprodukter
Alle former for mælkeprodukter.
Kød
Kogt eller let stegt kød, hakket eller skåret i små bidder.
Alle slags senefrit kød, fx svinekød, kalvekød, oksekød, lammekød, fjerkræ og indmad.
Kødfars og pølser uden skind.
Hårdt stegt eller paneret kød.
Hele kødstykker.
Flæskesvær.
Fisk
Alle slags fisk, kogt eller let stegt uden rasppanering.
Hårdt stegt og rasppaneret fisk.
Æg
Alle former for æg.
Fedtstoffer
Smør, margarine, olie.
Brød, mel, gryn
Rugbrød og franskbrød uden kerner og hård skorpe. Efter den første uge må du gerne spise brød med kerner.
Kryddere, knækbrød og kiks.
Pasta, spaghetti og ris.
Mel, gryn, cornflakes og pureret øllebrød.
Grøntsager
Rå eller kogte grøntsager i små stykker.
Hele porrer og asparges.
Frugt
Alle slags bløde modne frugter og bær. Skær dog frugthinderne fra appelsin, klementin, mandarin, citron og grapefrugt. Skræl ferskener, nektariner og blommer.
Frugthinder fra citrusfrugter og skind fra ferskner, nektariner og blommer.
Tilbehør
Sukker, honning, marmelade og lignende.
Krydderier, engelsk sauce, ketchup og lignende.
Hakkede eller snittede mandler og nødder.
Hele mandler og nødder.
Drikkevarer
Vand, kaffe, te, kakao, øl, sodavand, æblemost, juice og saft.