Hjerteforeningens indkøbsguide hjælper dig til at vælge produkter med hensigtsmæssigt indhold af henholdsvis kostfibre, fedt, salt og sukker.
Hjerteforeningens indkøbsguide
Fødevare | Kostfibre min. per 100 g | Fedt max. per 100 g | Salt max. per 100 g |
Hvedebrød | 5 g | 7 g | 1 g |
Rugbrød | 8 g | 7 g | 1,2 g |
Morgenmadsprodukter | 8 g | 7 g | 1 g |
Mælk og surmælksprodukter | | 0,7 g | |
Ost | | 18 g/30+ | 1,6 g |
Kød, pålæg og pålægssalater | | 10 g | Spar på salt |
Fisk (uden panering) | | Ingen øvre grænse | Spar på salt |
Færdigretter | | 5 g | Spar på salt |
Frosne kartoffelprodukter | | 5 g | 0,5 g |
Dressinger og saucer | | 5 g | 0,8 g |
Mayonnaise og remoulade | | 10 g | |
Du kan finde hele guiden på hjerteforeningens hjemmeside www.hjerteforeningen.dk – søg på ’indkøbsguide’
Spar på salt
Brød, kødpålæg, ost, færdigretter og morgenmadsprodukter er de største kilder til salt i danskernes kost. Vælg efter lavt indhold af salt
1 g natrium = 2,5 g salt
Spar på sukker
Sluk tørsten i vand. Sød sodavand, juice og saft indeholder cirka 10 g sukker per deciliter.
Morgenmad
Vælg produkter med højst 13 g supper per 100 g