Udskiftning af plasma fra blodet - Plasmaferese
Du skal til en behandling, der kaldes plasmaferese. Behandlingen foregår i Blodbanken.
Ved behandlingen fjerner vi plasma fra blodet. Plasma er den væske, som blodets celler flyder i. Plasmaet kan indeholde affaldsstoffer, som giver dig gener/symptomer.
Det plasma, vi fjerner, skal erstattes med en erstatningsvæske. Erstatningsvæsken kan enten være proteinstoffet Human Albumin eller – i sjældne tilfælde – plasma fra bloddonorer. Hvilken erstatningsvæske der vælges, afhænger af din diagnose.
-
Du skal til en behandling, der kaldes plasmaferese. Behandlingen foregår i Blodbanken.
Ved behandlingen fjerner vi plasma fra blodet. Plasma er den væske, som blodets celler flyder i. Plasmaet kan indeholde affaldsstoffer, som giver dig gener/symptomer.
Det plasma, vi fjerner, skal erstattes med en erstatningsvæske. Erstatningsvæsken kan enten være proteinstoffet Human Albumin eller – i sjældne tilfælde – plasma fra bloddonorer. Hvilken erstatningsvæske der vælges, afhænger af din diagnose.
-
Ring straks til os, hvis du er forhindret i at møde op til behandling.
Vær opmærksom på transport ved første behandling. Du må gerne selv køre til og fra behandlingen, hvis du har det godt. Det kan dog være en god idé, at du ikke selv kører til den første behandling, da du ikke ved hvordan din krop reagerer på behandlingen.
-
Når du skal behandles, skal du møde op i Donormodtagelsen i Blodbanken.
Behandlingen foregår ambulant – det vil sige uden indlæggelse – og varetages af en specialuddannet sygeplejerske i Blodbanken. Sygeplejersken er til stede under hele behandlingen.
Du sidder/ligger på et justérbart leje med både pude, tæppe og dyne. Her får du målt dit blodtryk. Dernæst anlægger vi en nål (venflon) i begge dine albuebøjninger, og via disse bliver du koblet til en maskine. Udstyret i maskinen er engangsudstyr, og det bruges altså kun til netop din behandling.
Vi opsamler plasmaet ved at centrifugere dit blod i maskinen. Herved bliver det skilt fra resten af blodet, som du får tilbage sammen med erstatningsvæsken. Vi gentager denne procedure, indtil alt plasmaet er udskiftet.
Behandlingen varer mellem 2 og 3 timer. Varigheden er individuel og afhænger blandt andet af din kropsstørrelse.
For at hindre blodet i at størkne, mens det befinder sig i maskinen, tilsætter vi citrat. Citratet nedsætter midlertidigt dit calcium i blodet. Enkelte kan opleve symptomer på lavt calcium, oftest som en snurrende fornemmelse i fingre og læber. Symptomerne kan afhjælpes med et calciumtilskud enten i tabletform eller som opløsning direkte ind i blodåren via nålene i dine albuebøjninger.
-
Få taget blodprøve og eventuelt EKG inden behandlingen
Senest 1 uge inden første behandling skal du have taget blodprøver og – hvis du har hjertesygdom – skal du have lavet et hjertekardiogram (EKG), der skal godkendes af vores læger. Din behandlende læge sørger for, at der er bestilt de prøver, der er nødvendige, medmindre andet er aftalt med dig.
Tal med din læge om din medicin
Du skal aftale med din læge, hvordan du skal tage din sædvanlige medicin på behandlingsdagen. Nogle typer medicin kan miste deres virkning under plasmaferesen, og hvis der er tale om medicin, der kun skal tages én gang om dagen, kan det derfor være bedst at vente til efter behandlingen.
Drik ekstra væske
Sørg for at indtage ekstra væske i dagene op til plasmaferesen.
-
Spis mad og tag medicin
Du skal spise morgenmad og tage medicin som aftalt. Undlad dog at tage vanddrivende medicin.
Tag praktisk tøj på
Du har dit eget tøj på under hele behandlingen. Vælg en kortærmet trøje/skjorte eller en beklædning, hvor ærmerne let kan foldes op over albueleddet. Vælg derudover gerne løstsiddende tøj, som er behageligt at sidde i.
Aftal transport til Blodbanken
Til den første behandling vil vi råde dig til ikke selv at køre bil til og fra behandlingen. Bliver du transporteret af pårørende, er de velkomne til at blive under behandlingen.
Gå på toilet inden behandlingen
Det er praktisk, at du har været på toilettet inden behandlingen starter. Får du brug for at komme på toilettet under behandlingen, vil det foregå ved sengen med bækkenstol eller kolbe.
Medbring underholdning
Du må gerne medbringe læsestof, telefon, PC eller anden underholdning. Der er fjernsyn i klinikken.
-
Når behandlingen er slut, fjerner vi de to venflons fra dine arme. Du får sat plaster og eventuelt en forbinding på, der skal sidde på din arm i 1 time efter behandlingen for at forebygge blå mærker omkring indstiksstederne. Sig til, hvis du får blodfortyndende medicin, så vi kan være ekstra opmærksomme.
Det er normalt at føle sig træt i timerne efter behandlingen. Har du fået calciumtilskud under behandlingen, kan du kortvarigt opleve uro i maven.
Hvis du oplever bivirkninger, som du er utryg ved, skal du henvende dig til din stamafdeling eller din egen læge. Er det uden for afdelingens og egen læges åbningstid, skal du kontakte Lægevagten.
Vi aftaler næste behandling
Før du forlader Blodbanken aftaler vi, hvornår du skal møde op til næste behandling.
Vi vil forsøge at tilrettelægge tidspunkterne for dine behandlinger i forhold til de kontrolbesøg, du har hos din læge på hospitalet.
-
Har du spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.
Blodbanken
Tlf. 97 66 55 76 eller 97 66 55 49
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00