Bypass og oprensning af pulsåren i bækkenet
Du skal have lavet en bypass og oprenset pulsåren i dit bækken. Operationen kaldes også for Iliacofemoral bypass eller TEA (trombendarterektomi).
Vi tilbyder operationen på bækkenets pulsårer til patienter med dårlig blodforsyning til benet som følge af svær åreforkalkning i pulsårerne.
Ved operationen ledes blodet uden om forkalkningerne til en åben pulsåre for at genoprette blodforsyningen til benene. Operationen kaldes derfor også for en omkørsels- eller bypassoperation.
Med operationen bliver blodtilførslen til benene forbedret, hvorfor smerte aftager, sår heler og eventuel koldbrand ikke breder sig.
-
Du skal have lavet en bypass og oprenset pulsåren i dit bækken. Operationen kaldes også for Iliacofemoral bypass eller TEA (trombendarterektomi).
Vi tilbyder operationen på bækkenets pulsårer til patienter med dårlig blodforsyning til benet som følge af svær åreforkalkning i pulsårerne.
Ved operationen ledes blodet uden om forkalkningerne til en åben pulsåre for at genoprette blodforsyningen til benene. Operationen kaldes derfor også for en omkørsels- eller bypassoperation.
Med operationen bliver blodtilførslen til benene forbedret, hvorfor smerte aftager, sår heler og eventuel koldbrand ikke breder sig.
-
Operationen foregår oftest i fuld bedøvelse kombineret med lokalbedøvelse via et kateter i ryggen.
Før operationen
Først lægger vi et kateter (et tyndt plastikrør) i din ryg. Herigennem får du tilført smertestillende medicin under og efter operationen. Desuden får du lagt et drop, der giver dig væske gennem håndryggen, og et kateter i blæren, så urinen ledes bort både under og efter operationen. Herefter bliver du bedøvet.
Operationen
Ved operationen lægger lægen et skråt snit på nederste del af bugvæggen og et snit i lysken. Pulsåren åbnes, og der udføres en bypass (’omkørsel’), eller forkalkningerne renses ud. Pulsåren lukkes i nogle tilfælde med et lille låg (patch) af enten blodåre eller kunststof for at forhindre forsnævring af pulsåren.
Operationen varer 2-3 timer.
Skitse af indgrebet. Til venstre vises forkalkninger i bækkenpulsåren. Til højre vises bypass uden om forkalkningerne.
Efter operationen
Efter operationen bliver du overvåget på opvågningsafdelingen i nogle timer. Herefter bliver du kørt tilbage til sengeafdelingen.
Du har drop i armen, som giver dig væske, samt et blærekateter, der opsamler din urin. Derudover har du et iltkateter i næsen.
-
Undlad at ryge
Risikoen for komplikationer under og efter operationen nedsættes væsentligt, hvis du ikke ryger i en periode – helst 6 uger – før operationen og også undlader at ryge efter operationen.
Om operation og faste
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Er du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse operationen. Du skal derfor følge disse forholdsregler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke følgende klare væsker indtil 2 timer før operationen: Vand, saftevand samt kaffe og te uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker et stort glas saft 2 timer før og derefter ingenting, til narkosen er overstået.
Følg disse retningslinjer, medmindre anæstesilægen har givet dig anden vejledning.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Undlad også at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere din hud inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
-
Sig til, hvis du får kvalme
Du kan have kvalme efter operationen, og der kan gå nogle dage, før dine tarme fungerer normalt igen. Hvis du har behov for det, giver vi dig kvalmestillende medicin. Når du er tilbage på afdelingen, må du spise og drikke. Det er særdeles vigtigt for både heling af sårene og for dit kredsløb, at du spiser en sund, varieret og proteinrig kost.
Tag imod smertestillende medicin
Du kan have smerter fra såret. Du bliver dog fortsat behandlet med smertestillende medicin via kateteret i ryggen. I samarbejde med dig tilstræber vi at smertebehandle dig, så du er smertefri i hvile og tilstrækkeligt smertefri til at kunne hoste og gå oppe.
Kom hurtigt i gang igen
Efter operationen er det vigtigt, at du kommer hurtigt i gang igen – både med at bevæge dig og med at spise. Det er vigtigt, at du er indstillet på at tage aktivt del i forløbet efter operationen.
Senest dagen efter operationen kommer du op at gå. Det er meget vigtigt, at du er oppe så meget som muligt, så blodcirkulationen i hele kroppen holdes i gang.
Du får blodfortyndende medicin
Så længe du er indlagt, vil du dagligt få en indsprøjtning med blodfortyndende medicin.
-
Forvent at være træt
Det er normalt at føle sig træt i perioden efter udskrivelsen, men trætheden aftager gradvist. Det går hurtigst, hvis du er så aktiv som muligt.
Bestil tid til at få fjernet tråde eller clips
Du skal have fjernet tråde 10-14 dage efter operationen. Ved udskrivelsen fortæller vi dig, hvad der er gældende for dig. Stingene eller clipsene skal fjernes ved din egen læge, og du skal selv bestille tid.
Genoptræn med gåture
Der er ikke nogen speciel genoptræning efter operationen, men det er vigtigt, at du gangtræner. Vi anbefaler 2-3 daglige spadsereture. Gå så langt som muligt og i minimum 10 minutter per tur.
-
Som ved alle operationer er der også en risiko for komplikationer ved denne operation. For 5-10 % lykkes operationen ikke, og for enkelte sker der en forværring, som kan føre til amputation.
Den samlede risiko for alvorlige komplikationer er cirka 10 %. Der kan især være tale om hjerte- og lungekomplikationer. I værste fald kan man dø. Det sker i 2-3 % af tilfældene. Risikoen er størst, hvis man i forvejen har en hjerte- eller lungelidelse.
Andre komplikationer er:
- betændelse i operationssår
- sivning af lymfevæske fra operationssår
- problemer med heling af operationssår
- hævelse af benet (hævelsen kan vare op til flere måneder)
- let nedsat følesans på lårets inderside eller en brændende fornemmelse i huden
- blødning
- at oprensningen kan lukke. I nogle tilfælde kan den renses op igen, mens det i andre ikke kan lade sig gøre, fx på grund af dårligere afløbsforhold for blodet end forventet.
-
Efter operationen skal du til kontrol hos os. Det får du en tid til ved udskrivelsen. Opstår der problemer inden planlagte kontrol, skal du dog ikke vente, men i stedet straks kontakte din egen læge eller Lægevagten.
-
Opstår der ændringer, før du skal til kontrol, skal du ikke vente til den planlagte kontrol, men i stedet straks kontakte din egen læge eller Lægevagten. Det gælder fx:
- hvis din fod bliver kold og følelsesløs
- hvis der opstår tegn på betændelse i såret i form af ømhed, rødme eller spændthed.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om åreforkalkning, kan du eventuelt læse mere på https://patienthåndbogen.dk – søg på: ’Åreforkalkning i benene (claudicatio)’.
Karkirurgisk Afdeling
Tlf. 97 66 46 10
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 14.30
Det sker ved åreforkalkning i pulsåren i bækkenet
Åreforkalkning skyldes aflejring af fedt og kalk i pulsårevæggen. Når der sker åreforkalkning i pulsårerne i bækkenet, kan det føre til nedsat blodomløb i benene. Det kan give smerter ved gang og i sværere tilfælde i hvile. I de sværeste tilfælde kan der opstå sårdannelse og/eller koldbrand i benene.
Uden behandling er der i disse tilfælde risiko for forværring, og det kan i værste fald ende med amputation.