Behandling af atrieflimren (forkammerflimren)
Du skal have foretaget behandling af din hjerterytmeforstyrrelse. Behandlingen foregår, ved at der indføres katetre til hjertet via blodårer i lysken. Herefter behandles bestemte områder i hjertet. Behandlingen kan foregå enten med varmeteknik, kuldeteknik eller elektrisk energi. Alle behandlingstyper ødelægger vævet i et ganske begrænset område. Dermed brydes den sygelige elektriske impulsudbredelse.
Forud for behandlingen skal vi sikre os, at der ikke er blodpropper i dit venstre hjerteforkammer. Det undersøger vi enten ved en ultralydsundersøgelse med en kikkert via spiserøret eller ved en CT-skanning.
3 typer behandling af forkammerflimren Forkammerflimren begynder oftest på grund af ekstraslag, der kommer fra muskelvæv ved afgangen af de 4 lungeblodkar på bagsiden af hjertets venstre forkammer.
Behandlingen med ablation består i, at man isolerer lungeblodkarrene fra venstre forkammer ved at omdanne muskelvæv til arvæv med varme (RFA), kulde (Cryo) eller elektrisk energi (PFA). De 3 teknikker betragtes som lige effektive.
Som regel benytter vi elektrisk energi (PFA) eller kuldeteknik (Cryo) til førstegangsbehandling af forkammerflimren. Valget af den ene eller den anden metode beror på praktiske forhold. |
-
Du skal have foretaget behandling af din hjerterytmeforstyrrelse. Behandlingen foregår, ved at der indføres katetre til hjertet via blodårer i lysken. Herefter behandles bestemte områder i hjertet. Behandlingen kan foregå enten med varmeteknik, kuldeteknik eller elektrisk energi. Alle behandlingstyper ødelægger vævet i et ganske begrænset område. Dermed brydes den sygelige elektriske impulsudbredelse.
Forud for behandlingen skal vi sikre os, at der ikke er blodpropper i dit venstre hjerteforkammer. Det undersøger vi enten ved en ultralydsundersøgelse med en kikkert via spiserøret eller ved en CT-skanning.
3 typer behandling af forkammerflimren
Forkammerflimren begynder oftest på grund af ekstraslag, der kommer fra muskelvæv ved afgangen af de 4 lungeblodkar på bagsiden af hjertets venstre forkammer.
Behandlingen med ablation består i, at man isolerer lungeblodkarrene fra venstre forkammer ved at omdanne muskelvæv til arvæv med varme (RFA), kulde (Cryo) eller elektrisk energi (PFA). De 3 teknikker betragtes som lige effektive.
Som regel benytter vi elektrisk energi (PFA) eller kuldeteknik (Cryo) til førstegangsbehandling af forkammerflimren. Valget af den ene eller den anden metode beror på praktiske forhold.
-
Forberedelser
Når du møder på afdelingen, vil plejepersonalet tage imod dig og i løbet af dagen forberede dig til behandlingen.
Forløbet på dag 1
- Vi kontrollerer blodprøver, hjertekardiogram, blodtryk, højde og vægt samt temperatur.
- Vi fjerner hår i begge lyske på brystkassen og på ryggen.
- Du skal enten have lavet en ultralydsundersøgelse af dit hjerte gennem spiserøret eller en CT-skanning. Skal du have lavet en ultralydsundersøgelse, skal du faste fra 4 timer før undersøgelsen. I nogle tilfælde foregår ultralydsskanningen på dag 2. Det fremgår af dit HUSK-bilag, om du skal møde fastende. Hvis du skal have lavet en CT-skanning af dit hjerte, foregår denne undersøgelse på Radiologisk Afdeling.
- I løbet af dagen får du en samtale med en læge eller medicinstuderende, som også undersøger dig og optager journal.
Du skal forvente en del ventetid, så du skal afsætte hele dagen. Når dagens program er færdigt, tager du hjem.
Forløbet på dag 2
- Du skal møde fastende til behandlingen. På dit HUSK-bilag kan du læse, hvordan du faster korrekt.
- Du skal gå i bad hjemmefra.
- Du får anlagt et lille plastikrør (venflon) i en åre på håndryggen.
Undersøgelsen og forløbet umiddelbart efter undersøgelsen strækker sig over flere timer, så hvis du har problemer med at ligge på ryggen, er det vigtigt, at du gør plejepersonalet opmærksom på det.
Undersøgelsen/behandlingen
Efter forberedelserne bliver du på behandlingsdagen kørt til Kardiologisk Laboratoriums operationsafsnit, hvor behandlingen foregår.
Du ligger på et leje og får sat elektroder på, som skal overvåge din hjerterytme under undersøgelsen og behandlingen.
For at sikre den rette temperatur under behandlingen er det i nogle tilfælde nødvendigt at lægge en sonde med en temperaturføler i det ene næsebor, føre den ned gennem spiserøret og placere den bag hjertet.
Lysken bliver lokalbedøvet, og det kan i den forbindelse spænde kortvarigt i huden. Herefter indføres de katetre, som vi bruger til undersøgelse og behandling. Du er vågen under hele forløbet, og der er en sygeplejerske ved din side, som sørger for smertestillende behandling. Vejledt af røntgen fører lægen via blodårer katetre til de steder i hjertet, der skal behandles.
Hvis behandlingen foregår med elektrisk energi (PFA), er du i en dyb rus under behandlingen, så du ikke får smerter. Du sover da cirka 30 minutter under behandlingen. Foregår behandlingen med kuldeteknik (cryo), vil du være i en let rus. Du vil dermed være vågen, men smertedækket. Under behandling med kuldeteknik fremprovokerer vi hikkerefleksen for at reducere risikoen for at påvirke den nerve, der forsyner mellemgulvet. Desuden måler vi temperaturen i spiserøret ved hjælp af en sonde, som føres ind i spiserøret via næsen.
Efter behandlingen trækkes katetrene ud, og vi trykker på det sted, hvor du er blevet stukket, i 10-15 minutter. Derefter får du plaster på. Selve ablationsbehandlingen varer samlet 1-1½ time.
Efter behandlingen
Efter behandlingen bliver du kørt tilbage til dagafsnittet, hvor du skal observeres. Du skal nu ligge roligt på ryggen i cirka 3 timer for at mindske risikoen for blødning i lysken. Du må ikke løfte hovedet eller bøje benene i de 3 timer. Du må dog gerne spise og drikke med det samme. Vi hæver din seng, så det er muligt. Når de 3 timer er gået, kommer du op og går rundt på afsnittet.
Du kan have lette smerter i brystet de første timer efter undersøgelsen. Er dette tilfældet, kan du få smertestillende medicin.
Du vil oftest kunne udskrives samme dag, hvis du har det godt og ikke bløder fra lysken. Det er dog vigtigt, at du tager den med ro i de første dage efter behandlingen for at nedsætte risikoen for blødning i lysken.
Før du bliver udskrevet, gennemgår vi din medicinske behandling.
-
Mød fastende
Ved behandlingen bliver du lokalbedøvet. Alligevel vil vi bede dig møde fastende, så vi har mulighed for at lægge dig i fuld bedøvelse, hvis det bliver nødvendigt. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under behandlingen skal du fjerne al makeup og neglelak forud for behandlingen.
Tag din sædvanlige medicin – dog ikke om morgenen på indlæggelsesdagen
Du skal fortsætte med at tage din sædvanlige medicin frem til indlæggelsen, medmindre andet er oplyst i indkaldelsesbrevet. Det gælder også blodfortyndende medicin.
Medbring din sædvanlige medicin ved indlæggelsen.
Vær i blodfortyndende behandling i 3 uger
Inden behandlingen skal du være i blodfortyndende behandling med enten Marevan/Marcoumar®, Pradaxa® (dabigatran), Eliquis® (apixaban), Xaralto® (rivaroxaban) eller Lixiana (edoxaban) i mindst 3 uger. Ellers kan der være risiko for blodprop i forbindelse med behandlingen.
Det er vigtigt, at du overholder de retningslinjer, som lægen har givet dig omkring medicindosis og længden af behandlingen. Gør du ikke det, kan du risikere, at vi er nødsaget til at aflyse behandlingen.
Medbring eventuelt AK-skema og få målt INR
Hvis din blodfortyndende behandling (AK-behandling) er med præparaterne Marevan eller Marcoumar®, skal du medbringe dit orange AK-skema, ligesom du skal måle din INR ugentligt i minimum 3 uger op til behandlingen.
Ring til os, hvis du er gravid eller forventer at få menstruation
Er du kvinde, og forventer du at få menstruation under indlæggelsen, skal du kontakte os, da undersøgelsen i givet fald kan blive udsat. Du skal også kontakte os, hvis du er gravid.
Særlige forberedelser, hvis du skal CT-skannes
Hvis du skal CT-skannes, skal du drikke rigeligt dagen før undersøgelsen – mindst 2 liter. Du skal også kontakte os, hvis du er allergisk over for røntgenkontrast eller tidligere er blevet utilpas i forbindelse med kontrast.
-
Forvent ømhed og misfarvning
Du kan forvente en vis ømhed og misfarvning ved det sted, hvor du er blevet stukket. Det kan skyldes en blodansamling, og vil ofte forsvinde af sig selv i løbet af nogle dage.
Sygemeld dig
For at forebygge problemer med lysken, skal du være sygemeldt 4-7 dage, afhængig af hvor fysisk krævende dit arbejde er.
Kør ikke bil i 2 dage
Du må ikke køre bil i 2 dage efter indgrebet på grund af blødningsrisiko fra det sted, hvor du er blevet stukket i lysken.
Undgå svømmehal
Du må ikke gå i svømmehal i de første 2 uger efter behandlingen på grund af risiko for infektion i lysken.
Undgå fysisk krævende aktiviteter og tunge løft
Du skal undgå fysisk krævende sportsaktiviteter inklusive cykling i 3-4 dage efter behandlingen. Du skal også undgå tunge løft (på over 4 kg) i cirka 2 dage.
Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal rejse
Skal du ud at rejse, er det vigtigt, at du kontakter dit forsikringsselskab eller alternativt SOS-rejseforsikring.
Kontakt os eventuelt, hvis du oplever hævelse
Hvis du inden for de første par uger oplever hævelse eller smerte i lysken, er du velkommen til at kontakte os.
Reagér, hvis du får hjerterytmeforstyrrelse
Hvis du igen får en fornemmelse af hjerterytmeforstyrrelse inden for de første 3 måneder efter udskrivelsen, skal du kontakte os eller Lægevagten med henblik på behandling. Ved nye symptomer ud over de 3 måneder, skal du kontakte din egen læge.
Vent med at bedømme resultatet.
Du kan først forvente at mærke den fulde effekt af behandlingen efter cirka 3 måneder.
-
Lægen vil før behandlingen orientere dig om de forskellige risici, som er forbundet hermed. I forbindelse med varmebehandlingen kan der i sjældne tilfælde opstå en blodansamling i hjertesækken, som eventuelt skal udtømmes. Desuden kan der i meget sjældne tilfælde opstå en blodprop i hjernen i forbindelse med behandlingen.
-
Du modtager indkaldelse til en opfølgende telefonkonsultation nogle måneder efter behandlingen.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Kardiologisk Afdeling
Sengeafsnit S1
Tlf. 97 66 45 00